Established Member of the

HuGBC

Módosul az építési projektek környezetvédelmi vizsgálata

2013. július 15., Saját hír 2728

Rendelettel orvosolná a Vidékfejlesztési Minisztérium az Európai Bizottság kifogásait.


A szervezet azt kifogásolta, hogy az építési projektek környezetvédelmi engedélyezésére vonatkozó nemzeti szabályok nem egyeztek az uniós előírásokkal, amiért még 2009-ben kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen. A bizottság szerint a bevásárlóközpont-, a stadion- és a parkoló építéséhez, a városfejlesztési projektekhez, továbbá a projektek jelentős módosításához minden esetben szükséges a környezeti hatások jelentőségének a vizsgálata.  Kifogásolta még azt is, hogy egyes területeken csak meghatározott küszöbérték felett kell környezetvédelmi vizsgálatot végezni.


A menetközben módosuló beruházásoknál - projekteknél - eddig csak szűk körben kellett újabb környezeti hatásvizsgálatot végezni. Ez most további hét esettel egészül ki a minisztérium honlapján most megjelent rendelettervezet szerint. Így például újra le kell folytatni a környezeti hatásvizsgálatot akkor, ha a képződő hulladék, illetve a környezetre káros kibocsátás a negyedével megnő, ha a változtatás Natura 2000 területet érint, illetve a megváltozott környezeti hatás átterjed az országhatáron.


A felülvizsgálat eredményeként módosított környezetvédelmi engedélyt a hatóság egységes szerkezetbe foglalja.


Több olyan építési beruházás van jelenleg, amelyeknél csak egy alsó küszöbértéket átlépve kell környezeti hatásvizsgálatot végezni. Ezeket az alsó küszöböket eltörli a rendelet. Ilyen például az, hogy bevásárlóközpontnál csak 3 ezer négyzetméter, illetve 100 parkolóhely felett kell hatásvizsgálat. Parkolóházaknál 30 autóhely alatt nem kell jelenleg hatásvizsgálat.


A tervezet szerint csak a rendelet hatálybalépése után indult - illetve megismételt - eljárásokban kell alkalmazni az új szabályokat. A rendeletalkotó VM azt is megjegyzi, hogy a közigazgatási egyeztetésre előterjesztett tervezet koncepcionális kérdésekben jelentősen változhat ezért jelenlegi formájában nem tekinthető  kormány álláspontjának.


MTI


 

Forrás: http://mti.hu

<< Vissza a főoldalra