Established Member of the

HuGBC

Most vagy soha - a WorldGBC reakciója a legfrissebb IPCC jelentésre

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) április elején publikált legfrissebb jelentése arra figyelmeztet, hogy a jelenlegi nemzeti kötelezettségvállalások nem elég ambiciózusak ahhoz, hogy 1,5 fok alatt tartsuk a globális felmelegedés mértékét.
1

Április 4-én tette közzé az IPCC a három részből álló riportjának utolsó darabját, amely azokra a lépésekre összpontosít, amelyeket megtehetünk az üvegházhatású gázok légköri kibocsátásának csökkentése, illetve az éghajlatváltozás visszafordíthatatlan hatásainak mérséklése érdekében.

A fenntartható épített környezetért tevékenykedők számára ez egyértelmű emlékeztető arra, amit már tudunk – iparunknak cselekednie kell, és most kell cselekednünk.

Szektorunk természeti erőforrások iránti igénye táplálja az éghajlati válságot

Az IPCC azt mondja, hogy ahhoz, hogy a globális átlaghőmérséklet növekedésének mértékét 1,5 °C alatt tartsuk, 2025-re (vagy korábban) kell elérnünk a kibocsátási csúcsot, és 2030-ra a felére kell csökkentenünk.

Cristina Gamboa, a WorldGBC ügyvezető igazgatója nyilatkozta: "A bennem élő optimista ragaszkodik ahhoz, hogy a jelentés tudósai még mindig úgy vélik, van remény a 1,5°C-os forgatókönyv megvalósítására. Azonban a fülemben hallatszó zsémbes hang – amit megpróbálok elnyomni – megkérdőjelezi, hogy a kormányok és az ipar időben reagálnak-e, hogy azonnal lépjenek a szükséges jelentős kibocsátáscsökkentés érdekében."

Van remény az épített környezetre vonatkozóan

Az épített környezet tekintetében a jelentés ígéretes információkat tárt fel ágazatnak az éghajlatváltozás elleni küzdelem felgyorsításában rejlő lehetőségeiről.

A legbíztatóbb az a kijelentés, hogy 2050-re a nettó nulla épületek nagyarányúak lesznek, de csak akkor, ha a szakpolitikai csomagokat hatékonyan hajtják végre, és elhárítják a karbonmentesítés akadályait. Ezeknek a csomagoknak pedig az elégségesség, a hatékonyság és a megújuló energiával kapcsolatos intézkedések céltudatos hármasát kell magukban foglalniuk.

Amire szükségünk van, az a politikai ambíció és a pénzügyi ösztönzők tökéletes összhangja ahhoz, hogy ez nagymértékben megvalósuljon.

A jelentés szerint az épületek globális kibocsátások 61%-a lecsökkenthető 2050-re, és a mérséklési potenciál legnagyobb hányada a fejlődő országok új épületeiből, illetve a fejlett országokban meglévő épületek felújításából származik.

Ezek a mérséklő beavatkozások jelentős potenciállal rendelkeznek a szélesebb körű társadalmi-gazdasági problémák megoldásában, és elősegítik az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljainak (SDG) elérését minden régióban, miközben jövőálló épületeket biztosítanak a változó éghajlati viszonyokhoz.

A beépített karbon kihívása régóta vitatéma iparágunk számára. Ez a jelentés azonban megállapítja, hogy a beépített karbon kibocsátások kezelhetők az új épületek szükséges alapterületének korlátozásával, valamint az anyagkibocsátások mennyiségének és intenzitásának csökkentésével, szigorú hatékonysági intézkedések révén.

Sok megoldás már létezik

A jelentés elismeri, hogy az épületek építésének és felújításának integrált tervezési megközelítése már több régióban nulla energiafelhasználású vagy nulla karbonkibocsátású épületekhez vezetett.

Tudjuk, hogy már léteznek megoldások a nettó nulla épületek eléréséhez, de gyökeres, rendszerszintű átalakításra van szükségünk épületeink és infrastruktúránk tervezésében, építésében, üzemeltetésében, lebontásában és értékelésében.

Kulcsfontosságú lépések, amelyeket az érintetteknek meg kell tenniük, hogy kiaknázzuk az ágazatban rejlő lehetőségeket

  • Építési szabályzat – a kormányoknak ambiciózus építési szabályzatokat kell bevezetniük, amelyek foglalkoznak az épített környezet teljes karbonhatásával.
  • Mélyreható együttműködés – már nem dolgozhatunk elszeparáltan. Az értékláncon átívelő szervezeteknek együtt kell működniük és innovációt kell indítaniuk a rendszerszintű változások előmozdítása és a tervezés és az épített eszközök közötti szakadék megszüntetése érdekében.
  • Kommunikáció – az iparnak és a kormányoknak nagyobb ambíciókat kell mutatniuk, és olyan megoldásokat kell bemutatniuk, amelyekről már tudjuk, hogy léteznek.

Mindannyiunknak megvan a maga szerepe

Több mint 70 Green Building Council-ból (GBC) álló hálózatunk a teljes értékláncon dolgozik ezen megoldások megvalósításán. A GBC-k kihasználják azokat a globális és regionális programokat, amelyeket a WorldGBC-nél támogatunk, és közösen hajtják végre a rendszerszintű változást a szükséges mértékben..

Iparági vezetőként arra buzdítom Önöket, hogy bárhol is állnak az értékláncban törekedjenek és járuljanak hozzá a fenntartható épített környezet kialakításához mindenki számára, mindenhol.

Mindannyiunknak megvan a maga szerepe ebben a klímaharcban, és itt az ideje folytatni a harcot.

Az eredeti cikk Cristina Gamboától itt található.

Az IPCC jelentés összefoglalója itt olvasható.

Forrás: http://worldgbc.org

<< Vissza a főoldalra