Established Member of the

HuGBC

Nagy érdeklődés kísérte idei első Green Talk rendezvényünket

2020. március 11., Saját hír 62 Green Talk Agora Budapest HB Reavis BREEAM zöld minősítések

Az idei első HuGBC & RICS Green Talk eseménynek az Agora Budapest bemutatóterem adott otthont. A téma a HB Reavis Agora projektjének fenntarthatósági minősítése volt. A beszélgetést a HB Reavis új magyarországi vezérigazgatója, Robert Kubinský nyitotta meg, aki megjegyezte, hogy az erőfeszítéseket siker koronázza, hiszen a háttérben javában zajlanak a városléptékű fejlesztés kivitelezési munkái.
1

Véglesi Gergely, a HB Reavis design managere néhány mondatban bemutatta a projektet – a Váci úti irodafolyosó részeként épülő, főként irodaház és kereskedelmi funkcióval rendelkező beruházást. Kovács Nándor az Óbuda-Újlak Zrt. projektvezetője, BREEAM akkreditált szakértő irányította a projekt BREEAM és WELL minősítését. Kiemelte, hogy nemcsak az Outstanding előminősítés megszerzése nagy szó, hanem hogy egy kereskedelmi beruházás a BREEAM Communities alapelvek szerint épül. A világban mindösszesen 20 ilyen projekt van, ebből három a HB Reavisé.

A szakemberek egyetértettek, hogy minden projekt szerves része az adott városi szövetnek. Az Agora esetében a BREEAM Communities minősítés folyamata biztosította, hogy semmi sem maradt ki a fejlesztésből, amit a XXI. században egy fenntartható és közösségi értékeket valló projektnek tudnia kell. A legnagyobb kihívás a konzultációs feladat volt. Végig a nyíltságra, egyeztetésre törekedtek a nyilvánossággal, közösségi fórumokat szerveztek, felmérték az igényeket. A bemutatóterem létrehozása – ahol a Green Talk is zajlott – ennek a része volt, mely olyan közösségi tér, ahol le lehet ülni egyeztetni. Nehézséget jelentett, hogy nincsenek egységes akadálymentesítési irányelvek, több szervezettel külön kellett egyeztetni, a speciális igények figyelembe vételével. Emiatt például a metró megközelítését teljesen át kellett tervezni. Elhangzott, hogy az Agora területén 2000 parkolóhely létesül (3% elektromos töltővel ellátott), miközben pl. Londonban egy ugyanekkora projekthez mindösszesen 6 darab parkolót szükséges létesíteni. Ez azonban nemcsak a fejlesztőn múlik, Magyarországon még a minimális férőhelyek számát írja elő a szabályozás.

Az Outstanding minősítési fokozat megcélzása egyben nagy kockázatot is rejtett, a nemzetközi szabványok, legjobb gyakorlatok a magyar piacon még nem léteztek. Egyben a tervezői piac edukálása is cél volt.

Felmerült a kérdés, hogy egy magánfejlesztőnek miért éri meg a minősítés, hiszen jócskán lassítja és bonyolítja a projektet.

A szakemberek szerint vonzerőt jelent a környék lakóinak, illetve a jövendőbeli bérlőknek is. Forgalmat generál a kereskedelmi egységekben, attraktívabb maga a termék. A BREEAM sztenderdet követve nagymértékben csökkenthető az elégedetlen bérlők száma, a beruházás egészét tekintve mérsékeli a kockázatot. Ugyanakkor, aki nem akar többletértéket teremteni, azt nem lehet meggyőzni. Nagyobb bátorság és kockázatvállalás szükséges hozzá, de sokkal előbbre mutat. Minél több minősített épület születik, annál nagyobb nyomás lesz a döntéshozókon és változhatnak a hazai szabványok is.

<< Vissza a főoldalra