Established Member of the

HuGBC

Nagyobb szerepet kaphat az épületfelújítás kérdése az energiaunióban

Az Európai Bizottság modosítaná az épületfelújításokkal kapcsolatos beszámolók rendszerét.
1

Az EurActiv.com-on nemrég megjelent cikk alapján feltételezhető, hogy az Európai Bizottság fontolgatja az épületfelújításera vonatkozó nemzeti stratégiákkal kapcsolatos beszámolók integrálását az energiaunió irányító keretrendszerébe. Ennek célja az lenne, hogy jobban nyomon követhető legyen a régióban a felújítások mértéke és mélysége.

A riport szerint az épületek energiahatékonysága elsődleges fontosságú a klímaváltozás elleni küzdelem és az energiabiztonság szempontjából. A szakemberek szerint ugyanakkor az egyes nemzetek épületállományának állapotáról szóló beszámolókra vonatkozó mostani keretrendszer nem elég hatékony abból a szempontból, hogy előmozdítsa a jelenleg igen alacsony felújítási hányadot Európában.  

A vizsgálatok szerint az épületfelújítások uniós aránya jelenleg mindössze 1%, bár vannak olyan félelmek, amelyek szerint még ezt a számot sem éri el az arány – mindez pedig az általánosan érvényes közmegegyezés hiányára vezethető vissza azzal kapcsolatban, hogy mit is nevezünk felújításnak.

A témával kapcsolatos döntés még idén várható. Az időzítés különösen érdekes kérdés, tekintettel arra a hatalmas munkára, amelyet az egyes nemzeti GBC-k a BUILD UPON kezdeményezésbe fektetnek. Utóbbi lényege, hogy az érdekelt feleket közös nevezőre hozza, hogy orvosolni lehessen a jelenlegi problémákat és stratégiákat kidolgozni a fennálló épületállomány felújítására a 2017. április 30-ikai uniós határidőig.

A BUILD UPON vezetői találkozó arra a kérdésre fókuszál majd, hogy miként működne egy „megfordított” irányító keretrendszer, amely koordinálja és végigköveti a megvalósulást a tudatosság növelésétől a finanszírozásig.   

A BUILD UPON projektről itt olvashatunk bővebben>>
 

Forrás: http://worldgbc.org

<< Vissza a főoldalra