Established Member of the

HuGBC

Nagyvárosok és GBC-k egyesítik erőket a fenntarthatóságért

Több GBC is összefogott a világ valamely jelentős metropoliszával, annak érdekében, hogy növekedhessen az ott lévő épületek energiahatékonysága.
1

Több GBC is összefogott a világ valamely jelentős metropoliszával, annak érdekében, hogy jelentős mértékben növelni lehessen azok épületeinek energiahatékonyságát. A WorldGBC és a World Resources Institute (WRI, Világ Erőforrások Intézete) partnerségében zajló program a Building Efficiency Accelerator (BEA, Épület-energiahatékonysági Katalizátor) elnevezést kapta.

A kolumbiai, az Egyesült Arab Emirátusokbeli, a lengyel és a dél-afrikai GBC a következő időszakban együtt dolgozik majd Bogotá, Dubai, Varsó és Tshwane (2005-ig Pretoria) város vezetésével és polgármesterével, célkitűzésük pedig az, hogy 2030-ig megduplázzák az energiahatékonyság mérőszámait. A szervezetek segítenek a városoknak meghatározni az energiahatékonysági célkitűzések elérésének legjobb útjait, illetve elősegíteni a szektor különböző szereplőinek szerepvállalását a folyamatban.

A program tulajdonképpen egyfajta PPP-konstrukció a városok, vállalkozások és non-profit szervezetek között, amelynek célja az épületállomány energiahatékonyságának növelése. A kezdeményezés egyben egyike az ENSZ főtitkára Sustainable Energy for All (SE4All, Fenntartható Energia Mindenkinek) című programja hat katalizátorának, és a Global Environment Facilty (GEF, Globális Környezeti Alap) finanszírozza.

A BEA egyik legfontosabb partnere, a WorldGBC és a nemzeti GBC-k a klímaügyre szánt finanszírozási forrásokat konkrét, kézzel fogható és mérhető eredményekké alakítják, igazodva a COP21 gerjesztette áramlathoz. Ennek részeként a GBC-k közvetlen támogatást nyújtanak a fent említett városok vezetőinek, miközben a WorldGBC elsősorban az erőforrások megosztásában és a (nemzeti és globális) fenntartható épületminősítési programokhoz kötődő kapacitásépítésben segédkezik.

Még több infó ITT, illetve a kezdeményezés honlapján http://www.wrirosscities.org/our-work/project-city/building-efficiency-accelerator olvasható.

Forrás: http://worldgbc.org

<< Vissza a főoldalra