Established Member of the

HuGBC

Napelem, szigetelés, ablakcsere: így könnyítettek a pénzhez jutás szabályain

2019. október 31., Sajtómegjelenés 96 energiahatékonysági hitel MFB napelem szigetelés ablakcsere

Számos ponton lényegesen lazítottak a családi és társasházi tulajdonosoknak szóló 0%-os energiahatékonysági és megújuló energiás uniós hitel feltételein, így könnyebben elérhetővé válnak a fejlesztések, például a napelem felszerelése, a szigetelés, vagy az ablakcsere – hívja fel a figyelmet az október 15-től hatályos változásokra közleményében a figyelmet a Magyar Fejlesztési Bank.
1

Annak érdekében, hogy még több ingatlantulajdonos számára legyen elérhető egy korszerű és takarékos otthon, az MFB október 15-től újabb módosításokat vezetett be a hitelkonstrukció, amely egyaránt kedvező a magánszemélyeknek és a társasházaknak, lakásszövetkezeteknek is. Ezek lényege az MFB összefoglalója szerint:

 

→ Fontos változás, hogy a természetes személyek, azaz jellemzően a családi házak tulajdonosai számára lehetőség nyílik arra, hogy a projekt fizikai befejezésének határideje indokolt esetben 3 hónappal kitolódjon.

→ Bevezetésre kerültek biztosítéki könnyítések az 5 millió Ft-ot elérő vagy meghaladó kölcsönösszeg esetén, ami azt jelenti, hogy az igénylők az eddiginél kedvezőbb fedezeti elvárások mellett, vagy bizonyos feltételek esetén akár tárgyi fedezet nélkül is hitelhez juthatnak.

→ Valamennyi hiteligénylőt érintő változás, hogy a korábbi 50%-ról 100%-ra emelkedik az utófinanszírozás mértéke.

→ Társasházak és lakásszövetkezetek esetében az egyik fontos változás, hogy a lakásonkénti minimum kölcsönösszeg 500 ezer Ft-ról 250 ezer Ft-ra csökken, azaz kisebb volumenű beruházások (pl. egy-egy ablakcsere) is finanszírozhatóvá válnak.

→ Ezeknél a hiteligénylőknél is életbe léptek biztosítéki könnyítések: az 50-100 millió Ft közötti, illetve 1,5-3 millió Ft/lakás közötti kölcsönösszegnél fedezetként adósságszolgálati zárolt tartalékszámlán 3 havi törlesztőrészletnek megfelelő összeget kell elhelyezni és ennek a kölcsön teljes futamideje alatt rendelkezésre kell állni, egyéb biztosíték nyújtása nem kötelező. Magasabb hitelösszeg esetében a lakásonkénti 3 millió forintot meghaladó, és/vagy a teljes kölcsönösszeg 100 millió forintot meghaladó rész minimum 10%-ára biztosítéknyújtás kötelező.

→ Könnyítést jelent, hogy indokolt esetben 6 hónappal meghosszabbíthatóvá válik a türelmi idő, illetve a projekt fizikai befejezésének határideje is.

→ Az eddig 8 lakásban maximalizált társasházi/lakásszövetkezeti, sorházi szabály a megújuló energia felhasználására vonatkozóan szintén eltörlésre került október 15-től.

→ Jelentős módosítás, hogy a társasházak/lakásszövetkezetek esetén a felújítási alap is elfogadhatóvá válik, mint a visszafizetés forrása, valamint mostantól jogerős közgyűlési határozat nélkül is lehetséges a hiteligénylés beadása.

A teljes cikk itt olvasható.

 

Forrás: http://nrgreport.hu

<< Vissza a főoldalra