Established Member of the

HuGBC

Net Zero Tanácsadó Testület a karbonsemleges magyar gazdaságért

A HuGBC tagságával, egyedülállóan széles összefogásban, neves szakemberekkel megalakult a Net Zero Advisory Board, amelynek elsődleges célja, hogy elősegítse, felgyorsítsa azt a folyamatot, amellyel a magyar gazdaság 2050-re karbonsemlegessé válhat, ezzel fontos lépést téve a klímaváltozás megállításáért.
1

A több érdekelt felet átfogó, szektorokon átívelő, a magyar ipar és üzleti vezetők, kereskedelmi kamarák és egyesületek képviselőiből álló Tanácsadó Testület a Brit Nagykövetség és a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) kezdeményezésére jött létre, melybe a HuGBC is meghívást kapott Barta Zsombor elnök részvételével.

"A karbon-semlegesség tényleges előremozdítása égetően fontos téma, amely az üzleti élet szereplői számára is meghatározó lesz az elkövetkező években. A Net Zero Tanácsadó Testület aktív szerepet vállal a karbon-semlegesség effektív adaptálásában és integrálásában. Ebben a munkában különböző szakterületek képviselői vesznek részt, nagy megtiszteltetés, hogy az épített környezethez tartozó területtel kapcsolatban a HuGBC-t kérték fel" - mondta Barta Zsombor.

A Net Zero Tanácsadó testület (Advisory Board) tagjai:

  • Barta Zsombor (HuGBC - Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete)
  • Dr. Bartus Gábor (NFFT – Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács)
  • Ifj. Chikán Attila (BCSDH – Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért)
  • Juhász Anikó (Agrárminisztérium)
  • Kőrösi Csaba (Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatósága)
  • Kovács Marcell (MLBKT – Magyar Logisztikai-, Beszerzési és Készletezési Társaság)
  • Paul Fox (Brit nagykövet)
  • Prof. Dr. Ürge-Vorsatz Diána (IPCC – ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testület, HUPCC – Magyar Éghajlatváltozási Testület)

Az összefogás célja, hogy a karbonsemleges gazdaságra való áttérésre nagyobb fókusz kerüljön a gazdasági, kormányzati és a társadalmi szereplők körében is. A folyamatot segítendő döntés született egy, a jelen állapot feltérképezésére végzendő kutatásról, és az ennek eredményeit bemutató Race to Zero Fórum eseményről.

 „November 1-én kezdődik az ENSZ 26. klíma-csúcstalálkozója Glasgow-ban, amelynek az Egyesült Királyság lesz az elnöke, Olaszországgal együttműködésben. A COP26-ra való felkészülés során figyelembe kell vennünk a COVID-19 járvány következményeit is. Az ENSZ klíma-csúcson egyesítenünk kell a világ országait a nulla szén-dioxid-kibocsátású gazdaság megteremtése érdekében, egyúttal elősegítve a COVID-19 utáni „zöldebb”, azaz környezetbarátabb újjáépítést is.” - mondta Paul Fox brit nagykövet a testület létrehozásának egyik kezdeményezője.

„Minden vállalatot érinti a klímaváltozás, és minden vállalatnak lehetősége van pozitívan befolyásolni azt. A globális felmelegedés 2, de meg inkább 1,5 Celsius fok alatti stabilizálásához az üvegházhatású gázok kibocsátásának mihamarabbi radikális csökkentésére van szükség. Ehhez a gazdaságot alacsony szén-dioxid-kibocsátásúvá, majd 2050-re karbonsemlegessé kell átalakítanunk. A vállalatok kulcsszerepet játszanak ebben a folyamatban. Van jobb alkalom, hogy belefogjunk, mint most?”  – tette hozzá Ifj. Chikán Attila, a BCSDH elnöke, a Tanácsadó Testület kezdeményezője és egyik tagja.

<< Vissza a főoldalra