Emerging Member of the

HuGBC

Nőtt a globális energiakereslet és szén-dioxid-emisszió 2017-ben

2018. március 31., Sajtómegjelenés 171 mehi Nemzetközi Energia Ügynökség szén-dioxid-emisszió

A világ tavaly 2,1%-kal fogyasztott több energiát, és 1,4%-kal bocsátott ki több szén-dioxidot, mint 2016-ban - közölte a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA). A karbonemisszió több éves stagnálás után bővült ismét.
1

Az IEA jelentése szerint az energiafogyasztást a "robusztus", 3,7%-os világgazdasági növekedés húzta fel, a többlet keresletet pedig még mindig elsősorban fosszilis energiahordozókkal elégítették ki. A globális energiahatékonyság javulása 2017-ben drasztikusan lelassult. Ez részben az energiahatékonysági szakpolitikai lefedettsége és betartása, valamint az alacsony energiaáraknak tudható be.

A globális energiaintenzitás 2017-ben csak 1,7%-kal javult, szemben az elmúlt három évi átlagos 2,3%-kal. A globális energiaintenzitás csökkenésének mértéke, amelyet a gazdasági teljesítmény egységeként fogyasztanak, 2017-ben csak 1,6%-ra lassult, jóval alacsonyabb, mint a 2016-ban tapasztalt 2,0%-os javulás. 

A jelentés főbb megállapításai: 

A globális energiaigény 2017-ben 2,1%-kal nőtt, mely az IEA becslése szerint a 2016-os növekedési ütem kétszerese. A globális energiaigény 2017-ben elérte a 14,050 millió tonna olajegyenértéket (Mtoe), szemben a 2000-ben mért 10 035 millió tonnával.

A globális, energiával kapcsolatos CO2-kibocsátás 2017-ben 1,4% -kal nőtt, elérve a 32,5 gigatonna (Gt) történelmi csúcsot. A növekedés egy három éves globális kibocsátás-stagnálás után következett be. A CO2-kibocsátás növekedése azonban nem volt univerzális. Míg a legtöbb nagy gazdaság növekedést mutatott, az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Mexikóban és Japánban csökkent. A legnagyobb visszaesés az Egyesült Államokból mutatkozott, mely elsősorban a megújuló energiaforrások magasabb aránya miatt történt.

A jelentés szerint a globális energiaigény zömét, 81 százalékát elégítették ki a fosszilis energiahordozók, miközben folytatódott a megújulók előretörése is.

Az olajkereslet 1,6 százalékkal nőtt 2017-ben, ami csaknem kétszerese az elmúlt évtized átlagának; a bővülés elsősorban a szállítási és petrolkémiai ágazatoknak köszönhető.

A földgázfogyasztás 3 százalékkal haladta meg az előző évit, ezzel a fosszilis energiahordozók között a gáz viszi a prímet. A növekedés csaknem egyharmada Kínához köthető.

A szén kereslete a 2016-os visszaesést követően 1 százalékkal nőtt.

A megújuló alapú villamosenergia-termelés 6,3 százalékkal nőtt, ami meghalad minden más energiaforrás területén tapasztalható bővülést, és szorosan összefügg a szél-, nap- és vízenergia masszív bővülésének.

A globális energiahatékonyság javulása 2017-ben drasztikusan lelassult. Ez részben az energiahatékonysági szakpolitikai lefedettsége és betartása, valamint az alacsony energiaáraknak tudható be.

A globális energiaintenzitás 2017-ben csak 1,7% -kal javult, szemben az elmúlt három évi átlagos 2,3% -kal.

A globális energiaintenzitás csökkenésének mértéke, amelyet a gazdasági teljesítmény egységeként fogyasztanak, 2017-ben csak 1,6% -ra lassult, jóval alacsonyabb, mint a 2016-ban tapasztalt 2,0% -os javulás.

Forrás: http://mehi.hu

<< Vissza a főoldalra