Established Member of the

HuGBC

Növekedés vagy fenntarthatóság?

Pódiumbeszélgetés Harald Welzerrel, az egyik legeredetibb német fenntarthatósági kezdeményezés, a Futurzwei társalapítójával Dr. Reith András részvételével.
1

Közös nevezőre hozhatók-e az ökológiai, ökonómiai és szociológiai visszásságok? Érintkezik-e a környezetvédelem és a szociális szerepvállalás? Lehetséges-e harmónia épített és természetes környezet között? Milyen piaci modelleket vázol a környezetbarát energiagazdálkodás? – Harald Welzer, az egyik legeredetibb német fenntarthatósági kezdeményezés, a Futurzwei társalapítója magyar szakemberekkel, köztük Dr. Reith Andrással, a HuGBC alapító tagjával és korábbi elnökével beszélget a jövőtudatos fejlődési modellek létjogosultságáról és perspektíváiról.

A pódiumbeszélgetés résztvevői: Dósa Mariann (Közélet Iskolája), Reith András (Mérték Építészeti Stúdió), Tóth Gergely (KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért)
Moderátor: Nagy András környezetvédelmi újságíró
A beszélgetés német és magyar nyelven zajlik, szinkrontolmácsolással.
A rendezvény partnere: Budapesti Corvinus Egyetem

Harald Welzer a flensburgi Európa Egyetem, az amerikai Emory University és a svájci St. Gallen Egyetem vendégoktatója, számos tudományos tanács és akadémia tagja, a Center for Interdisciplinary Memory Research volt igazgatója, az esseni Művelődéstudományi Intézet és a Witteni Egyetem korábbi munkatársa. Kutatásainak fókuszában a klímaváltozás szociológiai aspektusai, ill. a környezettudatos és társadalmilag felelős gazdálkodási modellek állnak.

Klímaháborúk (Klimakriege) című könyvében Welzer az emberi együttélés mindmáig alábecsült veszélyforrásaként írja le a klímaváltozást, melyre ma pusztán természeti katasztrófaként tekintünk, holott az éghajlati változásokat csak a szociális hatások teszik igazán katasztrofálissá.

Önálló gondolkodás (Selbst denken) című könyvében a reduktív életstílus mellett tesz hitet, ami éppen ellentéte a növekedés-centrikus szemléletnek: az egyéni és társadalmi cél nem a növekedés, hanem a fenntarthatóság.

A FUTURZWEI. Stiftung Zukunftsfähigkeit közhasznú alapítvány társalapítója, amely az alternatív életstílusok és gazdasági formák bemutatását és támogatását tette feladatává.

2014. december 9., 18:00 óra
Budapesti Corvinus Egyetem, 1093 Budapest, Fővám tér 8.
E.III. előadóterem

Facebook esemény itt.

Forrás: http://goethe.de

<< Vissza a főoldalra