Established Member of the

HuGBC

Növekedés vagy fenntarthatóság?

2014. december 01., Sajtómegjelenés 1716 harald welzer futurzwei fenntartható fejlődés program dr. reith andrás hugbc goethe intézet

Pódiumbeszélgetés Harald Welzerrel, az egyik legeredetibb német fenntarthatósági kezdeményezés, a Futurzwei társalapítójával Dr. Reith András részvételével.
1

Közös nevezőre hozhatók-e az ökológiai, ökonómiai és szociológiai visszásságok? Érintkezik-e a környezetvédelem és a szociális szerepvállalás? Lehetséges-e harmónia épített és természetes környezet között? Milyen piaci modelleket vázol a környezetbarát energiagazdálkodás? – Harald Welzer, az egyik legeredetibb német fenntarthatósági kezdeményezés, a Futurzwei társalapítója magyar szakemberekkel, köztük Dr. Reith Andrással, a HuGBC alapító tagjával és korábbi elnökével beszélget a jövőtudatos fejlődési modellek létjogosultságáról és perspektíváiról.

A pódiumbeszélgetés résztvevői: Dósa Mariann (Közélet Iskolája), Reith András (Mérték Építészeti Stúdió), Tóth Gergely (KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért)
Moderátor: Nagy András környezetvédelmi újságíró
A beszélgetés német és magyar nyelven zajlik, szinkrontolmácsolással.
A rendezvény partnere: Budapesti Corvinus Egyetem

Harald Welzer a flensburgi Európa Egyetem, az amerikai Emory University és a svájci St. Gallen Egyetem vendégoktatója, számos tudományos tanács és akadémia tagja, a Center for Interdisciplinary Memory Research volt igazgatója, az esseni Művelődéstudományi Intézet és a Witteni Egyetem korábbi munkatársa. Kutatásainak fókuszában a klímaváltozás szociológiai aspektusai, ill. a környezettudatos és társadalmilag felelős gazdálkodási modellek állnak.

Klímaháborúk (Klimakriege) című könyvében Welzer az emberi együttélés mindmáig alábecsült veszélyforrásaként írja le a klímaváltozást, melyre ma pusztán természeti katasztrófaként tekintünk, holott az éghajlati változásokat csak a szociális hatások teszik igazán katasztrofálissá.

Önálló gondolkodás (Selbst denken) című könyvében a reduktív életstílus mellett tesz hitet, ami éppen ellentéte a növekedés-centrikus szemléletnek: az egyéni és társadalmi cél nem a növekedés, hanem a fenntarthatóság.

A FUTURZWEI. Stiftung Zukunftsfähigkeit közhasznú alapítvány társalapítója, amely az alternatív életstílusok és gazdasági formák bemutatását és támogatását tette feladatává.

2014. december 9., 18:00 óra
Budapesti Corvinus Egyetem, 1093 Budapest, Fővám tér 8.
E.III. előadóterem

Facebook esemény itt.

Forrás: http://goethe.de

<< Vissza a főoldalra