Established Member of the

HuGBC

Nyolc pont köré szerveződik a Klíma- és természetvédelmi akcióterv

A kormány akcióterve a 2050-re karbonsemleges Magyarországhoz fekteti le az alapokat, illetve célja, hogy 2030-ra a Magyarországon előállított energia 90 százalékban széndioxid-mentes legyen.
1

A 2020. február 19-én bejelentett Akcióterv a Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia tervezetének egyes témaköreit emeli ki 8 pontban. A tervezetet 2020. január 16-án tette nyilvánossá az ITM, mely elérhető itt.

Beleznay Éva, a HuGBC vezető fenntarthatósági tanácsadója összegezte az Akciótervet:

"A kormány a karbonkibocsátási szint további csökkentésében kiemelten a gazdasági és a közlekedési ágazatra számít. Az épületek energiahatékonyságát általánosan nem célozza, a lakásokba telepítendő okosmérő programmal és az egyéni fogyasztók napelemes áramtermelését kedvezményes hitellel, valamint a nettó elszámolás rendszerével kívánja támogatni. A környezetszennyezés megállításában hangsúlyt kap a cégek felelősségvállalása. Bejelenti a klímavédelmet célzó költségvetési kiadások finanszírozására szolgáló zöld kötvény kibocsátásának előkészítését. A pontokhoz intézkedések és végrehajtási jogszabályok még nem kerültek meghatározásra."

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a sajtótájékoztatón elmondta: "A 8 pontból álló Klíma- és természetvédelmi akcióterv, amelynek intézkedései megfelelnek a klímapolitika három elvárásának, miszerint hozzájárulnak a károsanyag kibocsátás csökkentéséhez, alkalmazkodást jelentenek az éghajlatváltozáshoz, valamint szerepük van a szemléletformálásban."

A sajtótájékoztató alapján készült híranyag itt érhető el:

https://www.kormany.hu/hu/innovacios-es-technologiai-miniszterium/hirek/nyolc-pont-kore-szervezodik-a-klima-es-termeszetvedelmi-akcioterv

Forrás: http://www.kormany.hu/hu/innovacios-es-technologiai-miniszterium/hirek/nyolc-pont-kore-szervezodik-a-klima-es-termeszetvedelmi-akcioterv

<< Vissza a főoldalra