Established Member of the

HuGBC

Öko-építőanyagok: egészség és környezettudatosság az építőiparban

A legtöbb ember számára nem újdonság a légkör szennyezettségének világszerte növekvő veszedelme, de sokkal kevesebben tudják, hogy ez a veszély még saját otthonukban is fenyegeti őket.
1

Egy modern otthon nem olyan biztos menedék, mint hinnénk. Minél újabb vagy újabban helyreállított épületről van szó, annál nagyobb a szennyezés mértéke, amely nem csak a környezetre, de egészségünkre is hatással van. A favédő szerek, a formaldehid gőzt és hexabrómot kibocsátó szigetelőhabok, a fenol tartalmú festékek, lakkok, kemény műanyagok, műgyanták, vinil alapú padlóburkolatok stb. mind megterhelik egészségünket, környezetünket.

Egy olyan világban, ahol egyre nő a környezetszennyezés, és ahol a legtöbb ember zárt, mesterséges környezetben él, egészségünk megőrzése kiemelkedő jelentőséggel bír. Környezetünk egyfolytában próbára teszi testi és lelki védekező rendszerünket, aminek következtében legyengült a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességünk - immunrendszerünk -, és fogékonyabbak lettünk számos allergiás és vírusos megbetegedésre. Az Egészségügyi Világszervezet becslései szerint a nyugati civilizáció lakosságának 20%-át sújtja a Beteg Épület Szindróma (fejfájás, hányinger, irritáció, allergia), ami többek között a nem megfelelő, vegyi eredetű építőanyagok használatára vezethető vissza.

Időnk 90%-át zárt terekben töltjük. A munkahelyen, az iskolában nincsen lehetőségünk megválasztani a beépített építőanyagokat, amelyek a beltéri levegő minőségét nagyban befolyásolják, ezért legalább a saját otthonunkban járjunk el körültekintően, és olyan építőanyagokat válasszunk, amelyek mentesek az egészségre és a környezetünkre káros vegyszerektől.

"A Környezet -és Energiatudatos Építészeti Stúdióban a kezdetektől fogva nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy épületeink ne csak energiatakarékosak legyenek, hanem mind környezetünkre, mind egészségünkre a legkevésbé jelentsenek veszélyt2 - írják a szervezők. "A betervezett öko építőanyagok megvásárlása azonban nem olyan egyszerű, mint a hagyományos építőanyagoké, ezért határoztuk el egy Öko-Építőanyag Webáruház indítását, ahol egy helyen felelhetők az általunk „biztonságosnak” ítélt anyagok."

A Konferencia során ezeket az öko építőanyagokat szeretnék megismertetni a hallgatósággal a szervezők, inspirációt nyújtani a betervezésükhöz, és eloszlatni az esetlegesen felmerülő félelmeket, kételyeket az alkalmazásukkal kapcsolatban.

Helyszín: Hangvilla konferenciaterem (8200 Veszprém, Brusznyai u. 2.)
Időpont: 2015. március 31. (kedd), 8:45-14:00
Részvételi díj: A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A részvételi szándékot az energiatudatoshaz@gmail.com email címen szükséges jelezni 2015. március 28-ig.
Kamarai továbbképzési pont: 1 pont. A pont igénylésének díja bruttó 2000 Ft.
 

Részletes program és még több információ itt.

Forrás: http://energiatudatoshaz.hu

<< Vissza a főoldalra