Established Member of the

HuGBC

Olyanok vagyunk már, mint a jó testvérek - Paulinyi-Reith & Partners

Fenntartható tervezés, pragmatikus design, innováció. Noha a beszélgetés apropóját a brandváltás adta, az izgalmas új iroda hangulata egészen más irányba terelt minket: a hazai környezettudatos építészet jelenlegi helyzetéhez, küldetéshez, a társadalom és az építészet viszonyához.
1

Fürdős Zsanett (Építészfórum): Számotokra mit jelent a fenntartható építészet? Rendelkezik ma még valós tartalommal ez a szó vagy mára már a média által felkapott, divatos, ugyanakkor kiüresedett kifejezés lett belőle? 

Paulinyi Gergely: Mindkettőnknek mást jelent, pont ettől jó. Számomra ez a mindenkori optimum. Alapvetően egy olyan irányt tűztünk ki, ami elemző és pragmatikus módon kalkuláló megközelítés - ez sajátos munkamódszerré érett nálunk. Célunk, hogy léptékfüggetlenül – a kilincstől egészen a több ezer négyzetméterig -, a mindenkori megrendelő gazdasági érdekeit értve, partnerségnek tekintve a munkát, minden szereplővel valós időben információkat megosztva és együttműködve – ez az integrált modell -, olyan építészetet, városépítészetet, belsőépítészetet, energiatervezést hozzunk létre, ami reflexív. Ebben kiemelt szerepe van a beruházói nyelv megértésének és használatának, a piaci trendeknek, melynek design oldalról és fenntarthatósági oldalról egyaránt része piaci elemzések, épületelemzések, funkcióelemzések készítése. 

Az elmúlt időszakban az öncélú építészet elmorzsolódott, helyette indokolt döntések sorozatává vált a tervezés. A fenntarthatóság tehát nemcsak marketingfogás, hanem alapvető koncepció, ami a tervezés egészét átöleli, az épület teljes élettartamára kiterjed. A küldetésünk: az erős építészeti és urbanisztikai koncepciókat a fenntarthatóság elvrendszereivel párosítva szélesebb körben termékké kovácsolni. Mi nemcsak gazdaságilag, építészetileg, energetikailag kutatunk, hanem társadalmilag is. Rengeteg kérdést teszünk fel a jövőre nézve, a trendfordulók, a valószínűsíthető változások alapján, pl.: Ki fogja használni az épületet 5, 10, 20 év múlva? Nekik milyen igényeik lesznek? Milyen lesz a jövő épülete? Hogyan változtatja meg az életet a digitalizáció és ez hogyan befolyásolja az építészetet? A felhasználói igények és azok változásának figyelembe vétele olyan kérdéseket vet fel, amiket mi maximálisan figyelembe veszünk. Olyan megrendelői bizalmat élvezünk, hogy hiteles forrásként tekintenek ránk, akik minden léptékben képesek komplex megoldásokat javasolni. Ebben rengeteg eszköz áll a segítségünkre: a mesterséges intelligencia, a parametrikus design, az András vezetése alatt lévő ABUD, ahol a fenntarthatósági szimulációkat ki lehet elemezni és a megfelelő következtetéseket levonni, ráadásul mindezt szinergiában a többi vizsgálattal. A mi diszciplínánkban a fenntarthatóság valahol itt keresendő: a jelen trendjei mellett nagy hangsúlyt fektetünk a jövő alternatíváinak vizsgálatára és a lehetőségekhez képest a legtöbb szereplő bevonásával alkotunk.

Reith András: Ez egy érdekes dolog. A fenntarthatósság urbanisztikai gondolkodásmódot is jelent - a tervezett épület teljes környezetét figyelembe kell venni - természetes, épített, szociális és gazdasági környezetet egyaránt. Ezen felül a fenntarthatósághoz hozzátartozik a smart gondolkodás is – ami a társadalomban kell meglegyen. Egy konferencián beszéltem a smart city jelentőségéről, mibenlétéről. Ez onnan indul, hogy a lakók gondolkodásában megjelenik a "smartság".


A teljes interjú itt olvasható.

Forrás: http://epiteszforum.hu/olyanok-vagyunk-mar-mint-a-jo-testverek-paulinyi-reith-and-partners

<< Vissza a főoldalra