Established Member of the

HuGBC

Óriási siker! Az Európai Parlament ma megszavazta az épületek energiateljesítményéről szóló irányelv (EPBD) frissítését

Hatalmas mérföldkőhöz érkezett ma a WorldGBC és a #BuildingLife projekt, hiszen hosszú évek óta kampányol az EPBD olyan módosításáért, amely az épületek teljes élettartamú szén-dioxid (WLC) hatásait is kezeli
1

Az új EPBD-szöveg számos olyan intézkedést vezet be, amelyek célja a kibocsátáscsökkentés az európai épületek teljes életciklusa során:

Minimum Energy Performance Standards (MEPS): 2030-ban az összes nem lakóépület energiateljesítményének meg kell haladnia a legrosszabbul teljesítő 16% szintjét, 2033-ra pedig a legrosszabbul teljesítő 26% szintjét. A tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy a lakóépületek átlagos energiafogyasztása 2030-ra legalább 16%-kal, 2035-re pedig legalább 20–22%-kal csökkenjen.

Új nulla kibocsátású épület (New Zero Emission Building -ZEB) szabvány: 2030-tól minden új épületnek meg kell felelnie a nemzeti szinten meghatározott maximális energiaszükségleti küszöbértéknek, és nem hozhatnak létre fosszilis tüzelőanyagokból származó helyszíni szén-dioxid-kibocsátást sem.

Fosszilis tüzelésű kazánok fokozatos megszüntetése: 2025-től a tagállamoknak le kell állítaniuk az „önálló” fosszilis fűtési rendszerek támogatását, és 2040-ig teljesen ki kell vonniuk a fosszilis tüzelésű kazánokat.

WLC-jelentés: 2030-tól minden új épület esetében kötelező lesz a WLC-jelentés. Ezenkívül 2027 elejéig a tagállamoknak olyan ütemtervet kell közzétenniük, amely részletezi a WLC-határértékek bevezetését minden új épületre, és célokat tűz ki 2030-tól.

Mostantól a figyelem arra irányul majd, hogy a tagállamok hogyan tudják majd a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban végrehajtani mindezt.

A WorldGBC a következő években kiemelt hangsúlyt helyzet majd a nemzeti kormányokkal és más érdekelt felekkel történő együttműködésre, és folyamatosan támogatni fogja az EPBD összetettebb szempontjainak hatékony végrehajtását, mint például a MEPS és a WLC intézkedések. Meg fognak osztani olyan esettanulmányokat is, amelyek olyan országokra vonatkoznak, ahol már léteznek ilyen intézkedések: mint például Franciaország, Hollandia és Dánia.

A WGBC teljes sajtóközleménye itt olvasható.

 

Forrás: http://worldgbc.org/article/eu-policymakers-approve-deal-to-decarbonise-europes-buildings/

<< Vissza a főoldalra