Established Member of the

HuGBC

Összefoglaló tanulmány az MNB zöld pénzügyi civil konzultációjáról

Az MNB március végén konzultációs felhívást kezdeményezett környezetvédelmi szakértőkkel, civil szervezetekkel, intézetekkel a gazdaság – a koronavírus-járványt követő - környezetileg is fenntartható újraindításáról. A jegybank konzultációjára 18 civil szervezettől és környezetvédelemmel foglalkozó tudóstól, éghajlatvédelmi és energetikai szakembertől érkeztek javaslatok, köztük a HUGBC is megtette észrevételeit.
1

A javaslatokat a jegybank értékelte, egyeztette a civil szervezetekkel. E beérkezett javaslatokra építve alakítja ki az MNB saját, a környezeti fenntarthatóságot és azon belül különösen a klímavédelmet szolgáló beruházások finanszírozását támogató intézkedéseit.

Az MNB a Civil Konzultációban kapott javaslatok kivonatát, valamint a javaslatokhoz kapcsolódó MNB-intézkedéseket egy tanulmányban foglalta össze, mely alább elérhető.

Az MNB hosszú távon, további területeken is folytatni kívánja az együttműködését a civil szervezetekkel, illetve a tudományos élet résztvevőivel.

Mindeközben, szeptember 29-én publikálásra került a Magyar Nemzeti Bank 50 javaslata a koronavírus járvány gazdasági hatásainak kezelésére. A HuGBC meggyőződése, hogy a helyreállítás csak a környezeti fenntarthatóságot szem előtt tartó gazdasági növekedés lehet, és az 50 pontos javaslat mind a kilenc csoportjában az intézkedések környezeti hatását mérlegelni szükséges a bevezetésük előtt, illetve azok megalapozására.

Biztosítani kell, hogy a környezeti fenntarthatóságot szolgáló beruházások, környezetileg fenntartható gazdasági aktivitások konzisztensen kedvezőbb finanszírozási környezettel szembesüljenek, mint a „nem zöld”, és különösen a „barna” beruházások és tevékenységek, amely meg tudja erősíteni Magyarországot a Kiotói célok elérésében, a körkörös gazdaság alapjainak megteremtésében, és ezáltal egy reziliensebb és versenyképesebb gazdaság megteremtésében.

Forrás: http://mnb.hu

<< Vissza a főoldalra