Established Member of the

HuGBC

Összehangolt fellépés szükséges a nulla széndioxid-kibocsátású épületekért

A „Több ezertől a milliárdig – Összehangolt fellépés a nulla széndioxid-kibocsátású épületek felé 2050-ig” tanulmányban a World Green Building Council drámai és ambiciózus átalakulásra szólít fel a nulla széndioxid-kibocsátású épített környezetért.
1

A 2015. decemberi Párizsi Megállapodás aláírása történelmi pillanat volt az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.Az egyezmény megszületése létezésünk legfontosabb versenyének a kezdetét jelenti. Fékeznünk kell a globális üvegházhatású gázok kibocsátását, hogy a hőmérséklet-emelkedés 2 Celsius fok alatt, ideális esetben 1,5 Celsius fok alatt maradjon. Továbbá a megállapodás arra is hivatott, hogy  meghatározza a határidőt, milyen gyorsan változtasson a világ a jelenlegi működésén azért, hogy minden üzleti szektor zéró széndioxid kibocsátású legyen 2050-ig.

Mivel az épületek és az építőipar felelős a globális energiafogyasztás mintegy 30%-áért és a hozzá kapcsolódó kibocsátásért, e szektornak jelentős szerepe van a megoldások megtalálásában.

A „Több ezertől a milliárdig – Összehangolt fellépés a nulla széndioxid-kibocsátású épületek felé 2050-ig” tanulmányban a World Green Building Council drámai és ambiciózus átalakulásra szólít fel a nulla széndioxid-kibocsátású épített környezetért, kettős cél mentén:

  •     Minden új építésű épületnek nulla széndioxid-kibocsátással kell működnie 2030-tól
  •     Az épületállomány 100%-ának nulla széndioxid-kibocsátással kell működnie 2050-ig

A jelentés felvázolja, hogyan érhetők el a fenti célok három fő csoport – az üzleti, a kormányzati és a civil szerveztek – összehangolt fellépése révén.

A célok elérése hozzájárulna ahhoz, hogy elkerüljük az éghajlatváltozás legrosszabb hatásait, és mellette számos politikai és gazdasági előnyt hozna.

A teljes jelentés angol nyelven a mellékelt dokumentumban olvasható.

<< Vissza a főoldalra