Established Member of the

HuGBC

Öt év után újra lesz Épített Környezet Napja a COP26-on

Alok Sharma, a COP26 elnöke pozitív választ adott a WorldGBC kilenc nemzetközi szervezettel közösen írt levelére, amelyben egy napot kérnek az épített környezet számára a 2021 novemberében megrendezésre kerülő 26. ENSZ klímaváltozási konferencián.
1

A COP26 azért is jelentős esemény, mert az első klímakonferencia lesz a Párizsi Egyezményben meghatározott mérdföldkövek életbe lépése után, és azóta az első lehetőség a nemzetek számára, hogy közösen felülvizsgálják a kötelezettségvállalásokat és megerősítsék az ambícióikat, melyeket a párizsi COP21 konferencián 2015-ben hagytak jóvá.

Az Épített Környezet Napját az ágazat karbon-mentesítésének felgyorsítását célzó cselekvési utaknak fogják szentelni, és bemutatják, hogy az üzleti élet és a kormányok hogyan katalizálják az éghajlati válság megoldásait.

A WorldGBC megkereső levele néhány nappal az után született, hogy a szervezet részt vett az ENSZ Race To Zero rendezvényén, és ahol arról folyt vita, hogy a politika, a pénzügyek és az ipar vezetése miként gyorsíthatja fel a dekarbonizációt.

Cristina Gamboa, a WorldGBC ügyvezetője szerint:

“Elengedhetetlen egy teljes nap, hogy elismerjük az építőipart a COP26-on. Az ágazat adja a globális energia- és folyamatokkal kapcsolatos kibocsátások közel 40%-át, a globális foglalkoztatás akár 10%-át és a globális vagyon körülbelül 50%-át. Ennek ellenére ágazatunk gyakran vakfolt marad a globális éghajlati tárgyalásokon."

A levél szerint az Épített Környezet Napja rávilágítana az ágazat egyedülálló képességére, hogy hatékony nettó-nulla megoldásokat nyújtson, és gyülekezési pontként szolgáljon az ágazat különböző érdekelt felei számára. A nap lehetővé tenné az ágazat számára, hogy együttműködjön a kormányokkal és a döntéshozókkal, és ösztönözze a 2030-ra és az azt követő időszakra az ambiciózus célok elérését.

A levél aláírói voltak:

 • Martina Otto, Head of Secretariat, Global Alliance for Buildings and Construction
 • Mark Watts, Executive Director, C40 Cities
 • Helen Clarkson, CEO, The Climate Group
 • Andrew Higham, Chief Executive, MISSION 2020
 • Cristina Gamboa, CEO, World Green Building Council
 • Peter Bakker, CEO, World Business Council Sustainable Development (WBCSD)
 • Maria Mendiluce, CEO, We Mean Business
 • Andrew Steer, President and CEO, World Resources Institute
 • Julie Hirigoyen, CEO, UK Green Building Council
 • Marco Caffi, Executive Director, Green Building Council Italia​

A levél sürgette a COP26 szervezőit, hogy ismerjék el az ágazat központi szerepét a legfontosabb társadalmi kihívások leküzdésében, amelyekkel szembesülünk:

 • Az ágazat megoldásokat kínálhat a COVID-19 okozta éghajlati és gazdasági válságra azáltal, hogy zöld helyreállítást hajt végre, és támogatja az éghajlatváltozással szemben ellenálló jövőt.
 • Rövid távú munkahelyeket és növekedést tud biztosítani a meglévő épületek felújításával, valamint annak biztosításával, hogy az újak ne járuljanak hozzá az üvegházhatású gázok magas szintjéhez.

A teljes levél itt olvasható.

 

Forrás: http://worldgbc.org

<< Vissza a főoldalra