Established Member of the

HuGBC

Óvatosságra intenek az ingatlanpiac nagyágyúi

Több, mint 700 ezer négyzetméternyi bejelentett irodafejlesztés van jelenleg a budapesti piacon, ami azt jelenti, hogy a következő két-három évben legalább 20 százalékkal bővülhet az állomány.
1

Ennek ellenére túlkínálattól és esetleges piaci lufi kialakulásától nem kell tartanunk, a kereslet ugyanis még mindig jelentősen meghaladja a kínálatot - mondta el a Portfolio FM & Office konferenciáján Hegedűs Orsolya MRICS, a Cushman & Wakefield budapesti irodájának Valuation Associate kollégája, és a tanácsadási, valamint piackutatási részlegének vezetője.

Rekord alacsony szinten, 9,2 százalékon áll jelenleg az üresedési ráta a budapesti irodapiacon, ami az egy év alatt jelentkező 470 ezer négyzetméternyi keresletnek is köszönhető. Új kínálatból az idei évben mindössze 110 ezer négyzetméternyi irodaterület átadása várható, 2018-ban és 2019-ben azonban ez a szám megközelíti, illetve el is éri a 300 ezer négyzetmétert. A mostani kihasználatlansági értékekkel Budapestnél egyedül Pozsonyban látunk alacsonyabb értékeket.

Ami az egy főre jutó irodaterületet illeti, Budapest a negyedik helyen áll a Visegrádi országok fővárosai között, ami szintén mutatja, hogy egyelőre nem beszélhetünk túlzásba vitt fejlesztői volumenekről. A hazai piacon a fordulat 2018-2019-ben következhet be, amikor az átadott fejlesztések már érezhetően növelhetik a kínálatot a piacon, addig azonban a bérleti díjak növekedése és az üresedési ráta további csökkenésére számíthatunk. 

Co-working

Az irodapiacon Magyarország mellett a világ többi részén is egyre népszerűbbek a co-working irodák, ma globálisan 14 ezer co-working iroda létezik, amikben összesen 1,5 millió ember dolgozik világszerte - mondta el Klementz Kata, a Loffice társalapítója. Míg Magyarországon összesen 30 ilyen típusú iroda működik - amiből 20 Budapesten található - addig Ausztriában 140, amiből 50 van Bécsben. A célközönségét elsősorban olyan startupok adják, akik számára fontos a megosztás-alapú gazdaság és az abból adódó költséghatékony megoldások. Emellett a flexibilitás, a közösségi terek aránya, a közösségi munkaállomások alkalmazása, és a zöld megoldások is vonzók lehetnek a co-working mellett döntő cégek számára. 

A cikk tovább folytatódik ITT.

 

Forrás: http://www.portfolio.hu

<< Vissza a főoldalra