Established Member of the

HuGBC

Passzívház - 2,2 milliárdos úttörő-vállalkozás saját finanszírozásban

2013. július 02., Sajtómegjelenés 3181

Az ország első 100 lakásos passzívházát építi a XIII. kerületi önkormányzat. Az épülő ház alapkövét 2013. június 27-én helyezte el a talapzatban dr. Tóth József országgyűlési képviselő, a kerület polgármestere és Tolnay Tibor a generálkivitelező Magyar Építő Zrt. elnök-vezérigazgatója.
7

A beruházás összes bekerülési költsége nettó 2,2 milliárd forint, amelyet teljes egészében az önkormányzat finanszíroz. Befejezése 2014. április végére várható. A lakásokat pályázat útján bérlakásként fogja hasznosítani az önkormányzat. A beruházást megkezdő ünnepségen dr. Tóth József kiemelte: a fejlesztés értékét jelentősen megnöveli, hogy egyre kevesebb a beruházás az országban, így különösen figyelemre méltó ez az újszerű vállalkozás, és munkát is ad az építőiparban dolgozóknak. Tolnay Tibor köszönetet mondott, hogy részt vehetnek a beruházásban. Fontosnak tartotta megemlíteni, hogy megindult ez az építkezés, mert hat éve lejtmenetben van az ágazat. Nagy Csaba tervező a feladat újszerűségét emelte ki, megemlítve, hogy amilyen fejlesztést a XIII. kerület elhatározott azt kiváló minőségben meg is valósította. A projekt iránt megmutatkozó kiemelt érdeklődés a beruházás előnyére fog válni.

A telektömböt a Reitter Ferenc utca, Zsinór utca, Jász utca és a Fáy utca határolja. A kerület dinamikusan fejlődő területén az önkormányzat által kijelölt négy telek elvi építési engedélyeztetési eljárását lefolytatta, majd a szükséges telekalakítást elvégezte. A 4402 m2 nagyságú építési telken zártsorú beépítéssel, 14,4 m építmény magassággal épül meg a három épületből álló épületegyüttest, melynek a Jász és a Zsinór utca felől is lesz személybejárata.

A pince + földszint + 4 emelet épületben 100 lakás épül átlagosan bruttó 50 m2 alapterülettel. A három épülettömbben három különböző, nagyságrendileg 40, 50 és 60 m2-es, lakóegység típus kap helyet. A kisebb lakások 1 szoba +hálófülkés, míg a nagyobbak másfél, illetve 1+ 2 félszobás kialakításúak. A lakószobák a szabad homlokzatok felé tájoltak, a közlekedők irányába csak alárendelt helyiségek néznek. Minden lakásban hőszigetelt csatlakozással erkély készül, átlagosan 3 m2 alapterülettel.

Az épület fűtési energia ellátását talajszondás alacsony hőmérsékletű víz-víz hőszivattyúval oldják meg. Az állandó mesterséges szellőzés minimálisan 80% hővisszanyerési hatásfokkal működik.

A tervezett épület nem közhasználatú építmény ennek ellenére akadálymentes lesz, mind a földszinten, mind a mélygarázsban, a 2 személyfelvonóval.

Az épületrészek egy belső udvart ölelnek körül, amelyen zöld kerül kialakításra, az oldalkerthez kapcsolódóan közösségi teret építenek a lakóközösség számára az utca felől előkertet alakítanak ki.

A Képviselő-testület 2013. április 18-án döntött egy új, a Jász utca 91. szám alatt épülő 100 lakásos bérház megépítéséről. A testületi határozatnak megfelelően a beruházási célokmányt a közbeszerzési eljárás lefolytatása után fogadta el. Budapest XIII. kerületi Önkormányzat ezzel a beruházással folytatja bérlakás programját. 2002. óta 10 helyszínen 490 lakást épített, összesen 25 ezer m2 alapterülettel, 8 milliárd forint értékben. Ez a lépcsőzetes lakáshoz jutás elvét alkalmazva több közel 1 000 család lakhatását tette lehetővé, vagy javította azt. Az önkormányzat új vállalkozása úttörőnek számít a budapesti, a magyar, sőt kelet-európai lakáspiacon is: megépíti az első magyar 100 lakásos passzívházat, teljes egészében önkormányzati finanszírozásban. A megépült lakásokat az önkormányzat pályázat útján elnyerhető bérlakásként fogja hasznosítani.

Tulajdonos, építtető: Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat

Lebonyolító: XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt.

Tervező: Archikon Kft.

Passzívház szakértő: Miskolczy Energiaterv Kft.

Generálkivitelező: Magyar Építő Zrt.

A passzívház egy olyan komplex tervezői szemlélettel kialakított épület, ahol a hőveszteséget minimalizálják, a hőnyereségét maximalizálják, figyelembe veszik és hasznosítják a belső hőforrások energiáját. A tervezés alapvető része a PHPP számítás (passzívház tervező programcsomag), melyet a Passivhaus Institut fejlesztett ki, és amellyel a különböző tájoláshoz, épülettömegekhez, alaprajzi variációkhoz és a különböző épületgépészeti megoldásokhoz kapcsolódó energetikai jellemzők tesztelhetők és optimális energiamérleg alakítható ki. Általános kritérium a "Darmstadt Passivhaus Institut" általi minősítés megszerzéséhez hogy a fajlagos éves összes primerenergia-szükséglet maximum 120 kWh/(m2év), az n50 légtömörségi nyomásteszt értéke maximum 0,6 1/h, a túlmelegedés gyakorisága maximum 10%, a fajlagos fűtési energiaigény nem lehet nagyobb 15 kWh/(m2év)-nél, vagy a fűtési hőszükséglet nem lépheti túl a 10 W/m2 értéket.

Forrás: http://www.kozszolgaltato.bp13.hu

<< Vissza a főoldalra