Established Member of the

HuGBC

Praktikum és élhetőség hosszú távon családi házban

A tavalyi Green Walk (a HuGBC épületbejárás-programja) egyik helyszíne Kiskőrösön volt, ahol egy 2021-es követelményeknek megfelelő családi házat lehetett megnézni kivitelezés közben. Az épület azóta elkészült és a család beköltözött.
3

A tavalyi program célja volt megismertetni a helyi lakossággal a korszerű, költséghatékony szerkezeteket és épületgépészeti megoldásokat. A tervezés során a megbízó számára fontos szempont volt a fenntarthatóság, a sok természetes fény és a természetes építőanyagok.

Az idei Nemzetközi Zöld Építés hete alkalmából megkérdeztük a tulajdonosokat a tervezés és kivitelezés tapasztalatairól és arról, milyen érzés egy közel nulla energiaigényű (KNE) családi házban lakni.

Néhány hete költöztek be az új házba. Mik az első benyomásaik?

Egy nagyon szerethető, praktikus otthonunk lett. Olyan hely, ahová jó minden nap hazatérni.

2021-től már csak közel nulla energiaigényű új épület kaphat használatbavételi engedélyt. Az Önök háza úgy lett megtervezve, hogy már most teljesíti a szigorúbb követelményeket. Mi volt a motiváció ebben? Az értékállóság, az  elérhető új technológiák, az energiamegtakarítás vagy környezetvédelmi szempontok?

Ezek mind együttesen, a fő vezérelv: Élhetőség hosszú távon és praktikum. Nagyobb felújítások, átalakítások nélküli, hosszú távon élhető, lakható épületet szerettünk volna otthonunknak. Családunk gyökerei részben Németországban erednek, ahol a környezettel való együttélés, az energiahatékonyság még jóval előrébb tart, mint hazánkban. Ott ez a mindennapok szerves része.

Az építkezés során ehhez a német szemlélethez leginkább illeszkedő, a Magyarországon elérhető, anyagilag még vállalható lehetőségek közül válogattunk. Ahol lehetett, a természetes anyagok felhasználása mellett döntöttünk, ez a környezettel való összhang mellett a bent élő emberek komfort érzetét is nagymértékben növeli, valamint, ha egyszer lebontásra kerülne az épület, szétválogathatóak lesznek a bontott anyagok. Így külön – külön újrahasznosíthatóak, ill. megsemmisíthetőek lesznek.

Az alapanyagokat kiválasztásánál az is fontos szempont volt, hogy a mesterek szívesen és jó minőségben tudjanak vele dolgozni, továbbá, hogy a helyi építőanyag kereskedésben beszerezhetőek legyenek. A helyi tüzép munkatársai sok esetben nagyon jó tanácsadónak bizonyultak, öröm volt velük együttműködni. Igyekeztünk a házat olyanra tervezni, hogy minél kevésbé szennyezzük a környezetünket, amennyire lehet, csökkentsük a káros anyag kibocsátásunkat, az energiapazarlást. Ez magába foglalja az energiahatékonyságot, ami több területen is megjelenik: 44 cm vastag téglafal 5 cm ásványgyapot hőszigeteléssel, 3 rétegű üvegezés árnyékolással, helységenkénti fűtésszabályozás, hővisszanyerős szellőzőrendszer.

Mielőtt belevágtunk az építkezésbe, nagyon fontos szempont volt a telek kiválasztásánál annak tájolása, hogy a sok napsütés télen melegítsen bennünket, nyáron viszont, a modern árnyékolástechnikának köszönhetően ne hevítse túl az épületet. Elektromos hálózatunkat és a tetőt pedig a napelemek telepítésének követelményeit figyelembe véve alakítottuk ki.

A tapasztalatot szerint a fokozott energiahatékonyságot biztosító szerkezetek és technológiák kivitelezésére, például az ablakok körüli légzárás biztosítására vagy a hővisszanyerős szellőzőrendszer beépítésére fel vannak készülve a kivitelezők? Lépést tartanak az építőipar gyors technológiai fejlődésével?

Sajnos még nem, de szerencsére a mi mestereink nyitottak voltak az új technológiák megismerésére, és azok alkalmazására a gyártók, valamint a témát kitűnően ismerő műszaki ellenőrünk, Kovács Tivadar útmutatásai alapján.

Miért jó a hővisszanyerős szellőzés egy mai családi házban?  

Az emberi szervezet számára nagyon fontos tényező a napfény. Hozzájárul a szellemi és testi egészség megőrzéséhez. Ahhoz, hogy ezt kihasználhassuk, ablakokat kell tennünk a házunkra. Ha olyan ablakot teszünk, ami jól záródik, akkor befullasztjuk a házat, hacsak nem szellőztetünk rendszeresen. Ezt vagy mi magunk tesszük meg, sajnos gyakran télen a meleget kiengedve, nyáron a meleget beengedve.

Ez több oldalról sem hatékony. Sok időt, és még több fűtési/hűtési energiát emészt fel. A hővisszanyerős szellőzőrendszer abban segít minket, hogy családunk számára időt takarítsunk meg, a pénztárcánkat pedig kíméljük, hiszen ez a berendezés energiahatékonyan oldja meg a rendszeres szellőztetést.

A tervezés során fontosnak tartották a megfelelő külső árnyékolást a nyári meleg ellen, így szinte minden ablakra redőny vagy zsalúzia készült, illetve a teraszokon pergola is lesz. Mik az eddigi tapasztalatok az árnyékolók kivitelezése vagy működése terén?

Ha egy szóval kéne jellemeznem, azt mondanám: lenyűgöző. A zsalúziák lamelláinak mozgatásával a tűző napot kizárhatjuk, viszont a fény továbbra is bekerül az épületbe. Ezt az árnyékolástechnikát a „közösségi” helységekben használtuk. A pihenő részeken a teljesen fényzáró redőnyök mellett döntöttünk, hogy a nyugodt alvás mindenki számára biztosított legyen.

A beépítés gond nélkül, jó tempóban lezajlott, köszönhetően az előzetes gondos tervezésnek, és a tervszerű kivitelezésnek. A gyártó a termékeire vonatkozó adatbázisával és személyes konzultációval segítette építészeink (Kuruczné Csermák Erzsébet és Kurucz Regina) munkáját, akik az utolsó részletekig kidolgozták a zsalúziák, redőnytokok falkivágásait a terveken. Kivitelezőink (Csővári Csaba és Csapata) pedig a pontos terveket követve ideális feltételeket teremtettek a beépítéshez.

Mit szeretnek legjobban a házban?

Ez azért nehéz kérdés, mert nem tudok kiemelni ilyet, nagyon, nagyon sok dolog van, ami érdemes lehetne a legjobb jelzőre. Ezek együttesen járulnak hozzá ahhoz, hogy az első pillanattól kezdve otthon éreztük magunkat. Talán ha egy összefoglaló szóval kéne jellemezni, akkor az a praktikum lenne. Mindennek meg van a helye, a mi családi igényeinkre szabva.

Mi volt a legnagyobb kihívás a kivitelezés során?

Az új technológiák bevezetése. Azok szakszerű kiépítése. Ezekből adódóan a „szokások” szerinti építés felváltása a tervek részletes tanulmányozása, előregondolkodás, együttgondolkodás alapján történő építésre. Nyitottá tenni mindenkit az ezzel kapcsolatos rengetek egyeztetésre. Mindezt egy olyan időszakban, amikor a mestereknek minden perce be van osztva. De elmondhatom, hogy valamennyi mester jól eső érzéssel gondol vissza erre a házra. Ugyan sok „nyűggel” járt, de örültek, hogy valami mást, valami különlegeset alkothattak.

Milyen tanácsot adnának azoknak, akik most vágnak bele közel nulla energiaigényű ház tervezésébe vagy kivitelezésébe?

Legyenek nagyon elhivatottak, ne engedjék lebeszélni magukat bizonyos dolgokról olyan indokokkal, hogy úgy gyorsabb, egyszerűbb, kényelmesebb. Tervezzenek átgondoltan, időt hagyva maguknak. Az építésztől kérjenek egy listát, az újdonságnak számító dolgokról, és ezt pontról, pontra beszéljék át a kivitelezővel. Ne sajnálják a pénzt a műszaki ellenőrre, egy igazán jóra. Aki tudásával és ráhatásával segíti az építtető és a mesterek közötti egyeztetést, az elképzeléseknek való megvalósulást.

Szerző:

Kurucz Regina
okl. építészmérnök, épületenergetikus szakmérnök, épületenergetikai szakértő, WELL AP tanácsadó

A házról készült tavalyi beszámoló: https://www.hugbc.hu/hirek/okos-hazban-jartunk-kiskoroson-mi-kell-a-nulla-energiaigenyu-otthonhoz/3805

<< Vissza a főoldalra