Established Member of the

HuGBC

Prince of Wales’s Corporate Leaders Group workshop Budapesten

November 5-én, a budapesti Continental Hotelben, a The Prince of Wales’s Corporate Leaders Group (CLG) kezdeményezésére tartottak Közép-Kelet Európai Energia Átalakítási Workshopot, melyen a HuGBC is képviseltette magát.
1

A workshop egy rendezvény-sorozat része volt, melyet a Zöld Növekedés Platform szervezett a közép-kelet európai energia átalakításban szerepet játszó cégek és szakértők részére. A megbeszélés három téma köré szerveződött: épületek, mobilitás és energiarendszerek. 

Mindhárom fő témában felvezettek néhány adatot és tényt, melyre a résztvevők reflektálhattak. Szemző Hanna (Metropolitan Research Institute) nyitotta meg az eseményt egy rövid áttekintővel. Gerőházi Éva (Metropolitan Research Institute) ismertette az épületfelújításokra vonatkozó adatokat és a jelenlegi helyzetet. A résztvevők egyetértettek, hogy a magyarországi épületek energiahatékonysági átalakításában hatalmas potenciál van. Gertheis Antal (Mobilissimus) az alacsony széndioxid kibocsátású közlekedési rendszerekről beszélt, megemlítve néhány pozitív magyarországi példát elektromos- és hibrid autó megosztási rendszerekről. A résztvevők érdeklődve hallgatták Fülöp Orsolya (Energiaklub) és Ámon Ada (E3G) prezentációit az energia-szektor átalakításáról. Az esemény zárásaként Eliot Whittington (CLG elnök) megköszönte a szakembereknek a közreműködést.

A magyar, cseh, lengyel, brit és brüsszeli résztvevők eszmecserét folytattak és megosztották tapasztalataikat a régió-specifikus kérdésekben, beazonosították a lehetőségeket és nehézségeket, valamint ötleteket gyűjtöttek hogyan gyorsíthatnák fel az átalakítás folyamatát.

A HuGBC-t Kurucz Regina épületenergetikai szakértő képviselte. Társult tagunk, a MEHI szintén részt vett az eseményen.

Háttérinformáció

A CLG európai üzletemberek együttműködését szorgalmazza az alacsony széndioxid kibocsátású, fenntartható gazdaság érdekében. Tapasztalat- és információcsere, illetve a döntéshozókkal való párbeszéd elősegítésével a CLG olyan megoldásokat ösztönöz, melyek egy virágzóbb jövő felé mutatnak. A szervezet tagjai  kulcsiparágakból érkeznek, úgy mint kiskereskedelem, közlekedés, infrastruktúra, pénzügy és energiatermelés. A tagság sorában tudhat olyan cégeket, mint pl. a 3M, a Unilever, a GSK valamint a Heathrow Airport. A tagok számos EU tagországban jelen vannak, kapcsolataik pedig túlnyúlnak Európán. A CLG tagok elkötelezettek, hogy vezető szerepet vállaljanak a gazdaság zökkenőmentes, méltányos és pozitív fenntarthatóvá alakításában.

A Zöld Növekedés Platform titkársága, szoros együttműködésben a Prince of Wales’s Corporate Leaders Group-al, a kelet-közép európai energia-átalakítás lehetőségeit és kihívásait vizsgálja. CLG jelenleg is egy üzleti beszámolón dolgozik a témában, melynek várható megjelenése 2019 márciusa. A jelentés beszámol majd az épületállomány modernizálásának, a közlekedési rendszerek fejlesztésének, valamint az energia befektetések biztosításának lehetőségeiről.

<< Vissza a főoldalra