Established Member of the

HuGBC

Publikusak az éghajlatváltozással kapcsolatos nemzeti stratégiák

A kormányzat az elmúlt héten több, az éghajlatváltozással kapcsolatos nemzeti stratégiát tett közzé.
1

A stratégiai dokumentumok eredményeit és javaslatait az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának kedden mutatták be.

Megerősítették, hogy Magyarország csatlakozott ahhoz az európai uniós elváráshoz, hogy 2050-re elérje a klímasemlegességet. A Nemzeti Energia- és Klímatervben (NEKT) Magyarország vállalja, hogy az 1990-es értékhez képest 2030-ra legalább 40 százalékkal csökkenti a klímaváltozást okozó üvegházhatású gázok kibocsátását. A megújuló energiaforrások jelenlegi 13 százalékos részarányát minimum 21 százalékra növeli az ország 2030-ra, és vállalja azt is, hogy 2030-ra nem emelkedik a magyar gazdaság energiafelhasználása a 2005-ös szint fölé. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elvégzett számítások alapján Magyarországon a klímasemlegesség 2050-es eléréséhez mintegy 50 ezer milliárd forintra van szükség.

A fent nevezett anyagok és kiegészítő dokumentumok letölthetők a kormany.hu-ról:

Csomagban az alábbiak:

- Jelentés az éghajlatváltozás Kárpát-medencére gyakorolt esetleges hatásainak tudományos értékeléséről
- Magyarország Nemzeti Energia- és Klímaterve (NEKT)
- Nemzeti Energiastratégia 2030 (NES)
- Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia-tervezet és a társadalmi egyeztetés eredményei

Első Éghajlatváltozási Cselekvési Terv (EÉCsT)

Tekintettel arra, hogy az Első Éghajlatváltozási Cselekvési Tervhez (EÉCsT) a HuGBC is küldött javaslatokat, és a többi stratégiai dokumentum is meghatározza a következő évtized irányait, a stratégiák kiértékeléséről szakmai véleményt állítunk ösze.

<< Vissza a főoldalra