Established Member of the

HuGBC

Radikális változásokra van szükség az energiapiacon

Megjelent a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) World Energy Outlook kiadványa, ami mondhatni az iparág bibliája, ebben első alkalommal vizsgálták meg mélyrehatóbban a párizsi klímavédelmi egyezmény potenciális, az energiapiacokra gyakorolt hatásait.
1

A tanulmányból többek között kiderül, hogy a megújulók növekedése folytatódhat, a beruházásokban jelentős változások jöhetnek, a klímavédelmi célok teljesítését továbbra is komoly kihívások övezik, az elektromos autók terjedése jelentősen felgyorsulhat, az olaj pedig rázós időszak elé néz.

Drámai átalakulás előtt az energiapiacok

A párizsi klímavédelmi egyezmény alapjaiban véve nem más, mint az energiáról való megállapodás. Az egyezmény idén novemberben lépett hatályba, a teljesítéshez pedig nélkülözhetetlen az energiaszektor nagyarányú átalakítása, mely az üvegházhatású gázkibocsátásnak legalább kétharmadát adja. A változások már érzékelhetők, az energiaszektorhoz kapcsolható széndioxid-kibocsátás növekedése 2015-ben már megállt, ami elsősorban a globális gazdaság energiaigényességében bekövetkezett javulásnak volt köszönhető. Ez utóbbit az energiahatékonyság növekedése mellett a tisztább energiaforrások, főként a megújulók növekvő felhasználása támogatta. Az éves 1800 milliárd dollárnyi energiapiaci befektetési összértéknek egyre nagyobb hányada megy a tiszta energiákba.

Az árampiacon a megújulók vezetésével jelentős átalakulás zajlik, ami új vitákat indított meg arról, hogy milyen is legyen a jövőben az új árampiaci modell. Más megvilágításba kerül az energiabiztonság kérdése is, ugyanakkor a hagyományos energiaellátás biztonsági aggodalmak nem tűntek el.

Ezek mentén vizsgálta meg alaposan első alkalommal az IEA World Energy Outlook kiadványában a párizsi klímavédelmi megállapodás által az energetikában megnyitott új korszakot.

A cikk tovább folytatódik ITT.

<< Vissza a főoldalra