Established Member of the

HuGBC

Riport az európai erőforrások felhasználásának hatékonyságáról

A riportot 32 európai ország viszonylatában átfogó képet ad a területtel kapcsolatos megközelítésmódokról és a körkörös gazdaság helyzetéről.
1

2016 júniusában az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) tette közzé azt az erőforrások felhasználásának hatékonyságával foglalkozó riportot, amely 32 európai ország viszonylatában átfogó képet ad a területtel kapcsolatos megközelítésmódokról és a körkörös gazdaság helyzetéről. Az anyag célja egyben az is, hogy bátorítsa az egyes országokat az információcserére a vonatkozó politikákkal kapcsolatban, és segítse azok megértését is.

2000 és 2014 között az Unió 28 országában az erőforrások felhasználása abszolút értékben (12%-kal) és egy főre vonatkoztatva (15,5 tonnáról 13,1 tonnára) is csökkent, ugyanakkor az erőforrások megtermelése 34%-kal nőtt ebben az időszakban. Ugyanakkor mindezek az eredmények főleg a gazdasági válságnak és az azt követő nyersanyagfelhasználás-csökkenésnek tulajdoníthatók.

Amikor az erőforrásokkal valón takarékosságról esik szó, a legtöbb országban a gazdasági érdek, a környezettel kapcsolatos aggályok és a szabályozás jelentik a legfontosabb motiváló tényezőket. A gyártás, mezőgazdaság és erdőgazdaság után az építőipar az a szektor, amellyel kapcsolatban a legtöbbször felmerül ez a téma. 26 országban a hulladék és a másodlagos anyagok jelentik az elsődleges fontosságú területeket ezzel kapcsolatban, míg 16 országban az építési és a bontásból származó hulladék is alapvető fontosságú tényező.

Az országokra vonatkozó egyedi riportok itt érhetők el.

Forrás: http://worldgbc.org

<< Vissza a főoldalra