Established Member of the

HuGBC

Schmidt: Nem a megtérülés számít az energiahatékonysági beruházásoknál

Új ingatlanok, különösen irodafejlesztéskor az energiahatékony megoldások alkalmazása ma már elvárás. A hatékonyságot javító eszközök, megoldások ugyanakkor növelik a költségeket. Tervezéskor az ingatlanfejlesztők számolnak ezekkel, ám egy energiahatékonyságot javító beruházásról nem annak megtérülése alapján döntenek – mondta lapunknak Schmidt András, a Skanska Property Hungary Kft. fenntarthatóságért felelős szakembere.
1

Hogyan teremtik meg az egyensúlyt az energiahatékonyság és a költségvetés között egy épület tervezésekor? Van valamiféle sorvezető, amit alkalmaznak?

Létezik egy dokumentum, az ún. Owner Design Requirement (tulajdonosi dizájn követelmények, ODR), melyet minden évben fejlesztünk, hogy fenntarthatósági szempontoknak, új előírásoknak, az egyre jobban fejlődő bérlői igényeknek és saját fejlődésünknek megfeleljen. Az ODR építészeti, gépészeti,elektromos, épület menedzsment rendszerekre és ingatlan kezelésre is kiterjed – eszerint terveztetjük az épületeket.

Mennyire országra szabottak ezek a követelmények?

Az ODR egységes: egy üzleti egységet képezünk a lengyel, cseh, román kollégákkal. Az előírásoktól természetesen a helyi szintnek megfelelően el lehet térni, de az alapelvek megegyeznek.

Az ingatlanpiac és az építőipar jellemzői, az árak viszont országonként eltérőek.

Valóban, de például a munkerő díjazása egyre emelkedik az említett országokban. Az energiahatékonysági előírások az EU rendeletnek megfelelően hasonlóak. Fel kell készülnünk a NET ZÉRO energiás épületekre. Így előírtuk, hogy irodaépületeinknek 25 százalékkal kevesebb energiát kell fogyasztani, mint a helyi rendelet, ezzel is felkészülve 2020-ra.  

Ezek szerint az ár, az energiahatékonysági beruházások költsége másodlagos szempont?

Törekszünk arra, hogy bérlőink kivánságait maximálisan teljesítsük és ezzel egyidőben a saját fenntarthatósági céljainkat lépésről lépésre megvalósítsuk, mind az energiahatékonysági szinten, mind pedig a kiváló munkakörnyezet megteremtésében.

A fejlesztés költsége azért is fontos, mert az energiahatékony megoldások alkalmazásával nem feltétlenül javul a megtérülés.

Nem feltétlenül a megtérülés a legfontosabb szempont, habár a berendezéseinket életciklus elemzés alapján is válaszutjuk. A bérlői, üzemeltetői és befektetői igényeket figyelembe véve építünk. Az a célunk, hogy vonzó épületet építsünk, melyben bérlőink jól érzik magukat, alacsony rezsi költséget fizetnek, illetve a befektetőknek megadjuk a fejlesztési lehetőséget a jövőben.. Nem vizsgáljuk meg részletesen, hogy egy adott energiahatékonysági megoldás öt, tíz vagy harminc év alatt térül meg. Ezek alkalmazása máig sokszor marketing.  Mivel elkötelezettek vagyunk a fenntarthatóságért felé, folyamatosan lépünk előre. Tízszeres mennyiségű fotovoltaikus panelt nem tudunk beépíteni – egyszerűen nincs akkora felület, ami lehetővé tenné.

Az interjú tovább folytatódik ITT.

 

Forrás: http://nrgreport.com/cikk/2017/06/12/schmidt-a-fenntarthatosagnal-nem-a-megterules-a-fo-szempont

<< Vissza a főoldalra