Established Member of the

HuGBC

Sétálós értekezlet az új „WELL őrület”

2020. március 09., Hírek tagjainktól 54 IWBI well being WELL Building Standard™ WELL addenda WELL AP WELL minősítés

A WELL Building Standard™ v2 változat 2020 első negyedévi addendájának főbb változásai
1

Bár a WELL Building Standard™ v1 és v2 változata jelenleg még párhuzamosan működik, és mindkettő választható a minősítésre történő regisztrációkor, a 2-es verzió tűnik befutónak hosszú távon. A WELL v2 standard bevezetését a „rugalmasabb” és „szabadabban variálható” jelszóval hirdetették meg, valamint felépítése is kicsit emészthetőbb a 8 helyett 10 témakör pontokba és követelménybe rendezésével.

Negyedévente picit módosul a minősítési rendszer néhány pontja, amelynek a legfrissebb, 2020 első negyedévi változata februárban jelent meg. A legfrissebb módosítások a 2019-ben beérkezett javaslatok alapján történtek beépítésre, mert rengeteg visszajelzést kapott és dolgozott fel az IWBI mint koordináló szervezet a regisztrált projektek részéről. Jelenleg a v2 hivatalosan a pilot verzió, és igyekeznek minden tanulságot, javaslatot beépíteni, hogy az egységes és végleges WELL standard követelményrendszer megszülessen.

A legfrissebb addenda (függelék) egyik fontos eleme, hogy végre pontosabb információk érhetőek el az újraminősítés folyamatáról. Többek között lehet szintet ugrani, ha egy projekt magasabb minősítésre pályázik 3 év elteltével, illetve, a minősített terület is bővíthető. A projekt eredeti minősítésre vonatkozó verziójánál újabb verzióit is lehet alkalmazni. Ha történtek változások, újabb beépítések a minősített területen, azt jelezni és dokumentálni is kell, illetve a kötelező monitoringban foglalt adatokat be kell nyújtani. 3 év után újra helyszíni ellenőrzés és értékelés történik a GBCI szervezésében független szakember segítségével.

Összesen 25 kiegészítést fogadtak el a v2 rendszerben, valamint a v1 és a Community Standard is kapott egy-egy kiegészítést. Ezek közül a legfontosabbak:

Új elemként megjelentek a Beta pontok, amelyekhez visszajelzést várnak a regisztrált projektektől a bevezetéshez kapcsolódó tapasztalataikról. Ilyen például az egyik zaj témához kapcsolódó pont S06B, amely a beérkező javaslatok alapján került bevezetésre. Ez a minősített terület körüli területekről érkező zavaró zajhatások csökkentését szolgálja, például ilyen a fitness terem feletti akusztikai szigetelés előírása. A dohányzással kapcsolatos pontok kiegészültek az e-cigarettákra vonatkozó intézkedésekkel is. Valamint újdonságként megjelent, hogy akár törvények szövege is benyújtható a dokumentációs csomag részeként.

Fontos, hogy a WELL mind a BREEAM, mind a LEED minősítésekkel együttműködik, és a koordináló szervezetek azon dolgoznak, hogy minél inkább problémamentes legyen a folyamat. Így újabb LEED pontokat lehet a WELL-ben egy-az-egyben megfeleltetni.

Érdekes újdonság még a japán javaslatra beépített „aktív meeting” lehetősége, amely sétálós értekezletet, megbeszélést jelent, és beépíthető a szervezet életébe a fizikai aktivitás népszerűsítésére. Emellett a vízivást promotáló automaták elhelyezésében is vannak új lehetőségek.

Jó hír, hogy a v2 esetén akár 10 innovációs ötlet is beterjeszthető, és el is fogadható, így érdemes újabb WELL-ötleteket bevezetni a cég életébe!

A WELL AP vizsgák tananyaga továbbra is a v1 verzióra épül, de ha a pilot státuszból végleges minősítéssé alakul a v2 verzió, akkor bevezetik a v2 anyagára épülő vizsgákat is a WELL AP címet megszerzőknek.

A WELL Building Standard™ magyarországi bevezetését és elterjedését a HuGBC rendszeres képzésekkel, épületbejárásokkal és saját WELL munkacsoporttal támogatja.

A teljes cikk itt olvasható.

Szerző: Kovács Emese - MN6 Energiaügynökség

Kép forrása: wellcertified.com/hord-coplan-macht-denver-office, Colorado, United States

<< Vissza a főoldalra