Established Member of the

HuGBC

Sok ingatlantípusnál népszerű a zöld minősítés

2018. március 01., Hírek tagjainktól 728 LEED Colliers BREEM

Bár még mindig az irodaterületek a legnépszerűbbek a zöld minősítések közt, egyre több, egyéb funkciójú kereskedelmi ingatlan szerez LEED vagy BREEAM tanúsítványt, derül ki a Colliers International legújabb, zöld minősítésekkel foglalkozó piaci jelentéséből.
2

A 2017-es évben tapasztalt pozitív tendenciák közé tartozik, hogy az irodaterületek és irodaházak mellett egyre több kiskereskedelmi ingatlan kerül minősítésre: tavaly az Árkád Pécs bevásárlóközpont DGNB In-Use minősítést szerzett, átadták a BREEAM minősítés megszerzését megcélzó soroksári IKEA-t, valamint a szintén soroksári Auchan bővítés design szintű minősítést szerzett. 

Jelentősen nőtt a minősített ipari ingatlanok száma is: a ProLogis Park Sziget további épületei BREEAM, a tatabányai Becton Dickinson új üzeme pedig LEED újépítésű minősítést kapott. 

A szállodapiacon is találunk már minősített ingatlant, a kecskeméti Four Points by Sheraton az első hotel, amely LEED újépítésű minősítést szerzett.

„A 2018-as kilátásokat tekintve jelentősnek mondható a mintegy 350,000 m2 fejlesztés alatt álló irodaterület, melyek mind zöld minősítésre aspirálnak, kb. 50-50%-os megosztásban a LEED és BREEAM rendszerek között. Jó hír, hogy az irodafejlesztések kisebb hányadát adó, Budapesten kívüli projektek is környezettudatosságra törekszenek. A legnagyobb vidéki irodafejlesztés, a debreceni Forest Offices példálul a Gold minősítés megszerzését tűzte ki célul a megújult és szigorúbb LEED v4 rendszerben. 2018 folyamán, várakozásunk szerint megszülethet az első WELL minősített irodaház is Magyarországon, mely minősítő rendszer kifejezetten az épülethasználók jólétére koncentrál.” – mondta Szircsák Norbert, a Colliers International zöld minősítési üzletágának vezető tanácsadója. 

A Colliers legújabb, zöld minősítésekkel foglalkozó piaci jelentése letölthető az alábbi linkre kattintva.  

Forrás: Colliers International

Forrás: http://

<< Vissza a főoldalra