Established Member of the

HuGBC

Stratégiai partnerség a Holland Nagykövetség és a HuGBC között a körforgásos szemléletért

Az elmúlt két év kiváló együttműködési tapasztalata alapján a Holland Nagykövetség és Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) stratégiai megállapodást kötött. A felek célja elsősorban a körforgásos gazdaság területén élen járó Hollandia elméleti és gyakorlati tudásának megosztása, valamint a tapasztalatcsere és a kommunikáció a fenntarthatóbb épített környezet megvalósításához Magyarországon.
1

Hollandia elkötelezett a fenntartható jövő és az ENSZ fenntarthatósági célkitűzéseinek megfelelő cselekvés iránt. Az ország 2050-re 100 százalékban karbonsemlegessé szeretne válni, ám a globális hálózatok és szállítási láncok nemzetközi együttműködéseket tesznek szükségessé. Az ország ezért nyitott a határokon átívelő partnerségekre a holland és magyar szereplők közt.

„Ma aláírtunk egy partnerségi megállapodást a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületével” – mondta René van Hell, a Holland Királyság magyarországi nagykövete. „Az épületeink, irodáink felelősek a nyersanyag-használatunk mintegy 50 százalékáért, ezen kívül az épített környezetünk okozza a szén–dioxid-kibocsátásunk harmadát. Változtatni szeretnénk ezen, és ehhez jó partnerre találtunk a HuGBC-ben. A jövőben megosztjuk majd az Egyesülettel a hollandiai jó gyakorlatokat, bevonva a helyi építészeket és a helyi építőipari szereplőket is” – tette hozzá a Nagykövet.

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (Hungary Green Building Council, HuGBC) 2009 óta az építésgazdaság minden területét átfogó szakmai platform és közösség, jelenleg több mint 100 taggal. A közhasznú nonprofit szervezet alapküldetései a szakmai érdekképviselet a fenntartható épített környezet megvalósítását célzó aktuális és jövőt formáló kérdésekben; a szakmai szemléletformálás; a környezettudatos épületek létrehozásához szükséges tudományos megoldások és technológiai ismeretek terjesztése.

A World Green Building Council globális közösség tagjaként előremutató nemzetközi gyakorlatokra és tagjai tudására, tapasztalatára, innovatív megoldásaira építve tudásbázist is nyújt.

A két szervezet mostantól közösen tesz erőfeszítéseket a környezeti, gazdasági és társadalmi fenntarthatósági célok eléréséért. A megállapodás három területre terjed ki: az elméleti és gyakorlati tudás megosztására a körforgásos gazdasággal kapcsolatban az épített környezet vonatkozásában; együttműködésre a globális Race-to-Zero és Advancing Net Zero kampányokban, valamint közös eseményekre és kommunikációs területekre.

A megállapodás értelmében a felek platformokat biztosítanak a tudásmegosztáshoz, a Nagykövetség ösztönző látogatásokat szervez Hollandiába és holland cégek számára a régióba, míg a HuGBC segíti az ismeretek megosztását a körforgásosság elveiről és gyakorlatáról. Kommunikációs területen konferenciákat, képzéseket, webináriumokat, kerekasztal beszélgetéseket szerveznek majd, és biztosítják, hogy ezeken tapasztalt, képzett szakemberek vehessenek részt.

„A mostani partnerségi megállapodás rendkívül fontos az Egyesületünk számára, mivel számos hasznos és jó példát láthattunk Hollandiából a fenntartható építésről vagy a körforgásos gazdaságról” – közölte Barta Zsombor, fenntarthatósági tanácsadó, a HuGBC elnöke. „Éppen ezért nagyon örülünk a tudástranszfernek, illetve annak, hogy a Nagykövetséggel közösen létrehozhatunk több platformot az ágazatban dolgozó szakemberek számára, ahol megismerhetik a nemzetközi jó gyakorlatokat.”

Az aláírásról készült videót itt megtekintheti.

<< Vissza a főoldalra