Established Member of the

HuGBC

Szakmák együttműködése a napenergia hasznosításáért

Együtt a holNAPért címmel médiapartnerünk, a Magyar Építéstechnika szakmai folyóirat a tervezői, kivitelezői szakma és a beruházók részvételével sikeres konferenciát rendezett 2016. október 25-én a Siemens irodaházban.
1

Az elhangzott előadások rövid összefoglalása:

Kassai Ferenc, a Magyar Mérnök Kamara elnöke bevezetőjében a műszaki fejlődés gyorsaságára hívta fel a figyelmet, valamint szorgalmazta az energetikai korszerűsítéseket és az energetikai szakértők rendszeres ellenőrzését, képzését. 

Zorkóczy Zoltán, a Miniszterelnökség tanácsadója előadá­sában a közel nulla energetikai szint jogi szabályozásáról és műszaki szempontja­iról szólt. Véleménye szerint a korszerű­sítések egyik legfontosabb célja a levegő minőségének javítása, az ezzel kapcsola­tos halálozások visszaszorítása. A meg­újuló energiákra nézve: a fatüzelés szen­nyezése lényegesen kedvezőtlenebb, mint a gázé, az ösztönzők kialakításakor célszerű ezt figyelembe venni. Az előadás az EU 20-20-20 energiapolitikai célokat érintve bemutatta a szabályozási keretrendszert.

Ertsey Attila, HuGBC tag az autonóm, fenntartható települési stratégiákat vázoló előadását a Meadows-prognózissal kezdte, miszerint változatlan erőforrásháború és -felhasználás esetén 2030 körül globális hanyatlás és népességcsökkenés következik be, amit riasztó példák és folyamatok felvázolásával demonstrált. Szólt a Nemzeti Energiastratégiáról, német példa nyomán szorgalmazta a szelíd energiastratégiát, kitért az önellátásra és az energiafogyasztás visszaszorítására építő települési stratégiákra.

Szalai Gabriella, társult tagunk, a MEHI részéről az innovatív finanszírozásra hozott francia, német, brit, olasz és dán példákat. Összegezte azok tanulságait: csak hosszú távú stratégia mentén érdemes végezni a programokat, a nyilvánosság bevonásával és szemléletformálással egybekötve, a támogatásokat ellenőrzéssel kísérve. Elmondta, hogy a Hazai Hatékonyság javaslatcsomagban is bemutatott módon létezik az önmegtérülő hitel és a VNT-VT kombináció.

Szokolay Örs, aki Ausztrália 2050-ig tartó energiastratégiáját is előkészítette, jelenleg pedig Karácsony Gergely zuglói polgármester stratégiai tanácsadója, elmondta, hogy a Bloomberg BNEF New Energy Finance Outlook szerint  a napenergia lesz a következő 30 év szinte kizárólagosan teret hódító energiaforrása, a többi energiahordozó általános stagnálása mellett. Vázolta a RES megújuló arányt és a teljesüléseket 2020-ig. Amerikai példák mellett a bécsi közösségi megújulóenergia-finanszírozást mutatta be.  

Pataky Rita, a BME az Épületszerkezettani Tanszék mestertanára  az épületbe integrált napelemes megoldásokról beszélve a városi klímát erősen befolyásoló, tömör szilikát tömegek által kialakult hőszigetek negatív hatását emelte ki, amelyet a klímaváltozás tovább erősít. A kézenfekvő napelem-technológia mellett utalt a napkollektorok hűtési célú kutatására. Beszélt a napelemek formaiságának nehézkességéről, illetve a már létező harmonikus beépítések variációiról: vékony, hajlékony napelemek a műanyag hajlított buboréktetőkre is felhelyezhetőek; zöldtetőbe integrálás esetén a természetes légmozgás és a növények temperáló képessége miatt további hatásfok-növelés jön létre; lehetséges napelemeket telepíteni lamellás árnyékolóként, vagy előtetőként.

Beleznai Nándor, a Wagner Solar Hungária Kft. ügyvezetője kifejtette, hogy a  mono- és polikristályos napelemek mellett teret hódítanak a CIS napelemek, amelyek homlokzatilag kedvezőbbek, mint a két elterjedt változat. Egy mai napelemes rendszer manapság a bekerülési költség több mint dupláját termeli ki 25 év alatt, a jelenlegi árakon.

Lestyán Mária, a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség, Építészeti Tűzvédelmi Tagozatának vezetőjeként a napelemek tűzvédelmi szempontjairól tartott tájékoztatót. A biztonságos telepítéshez a tervező rendszerszemlélete elengedhetetlen, a tűzvédelmi szempontokat a napelemeknél is érvényesíteni kell. Tűz esetén áramütés történhet a menekülés vagy az oltás során.

Az új OTSZ DC oldali leválasztást követel meg, de további részletek is fontosak: a távkioldót a tűzvédelmi főkapcsoló mellé kell elhelyezni „napelem lekapcsolás” felirattal, létra nélkül is elérhető helyre.   Homlokzati elhelyezésnél a tűzterjedési határértékeket is el kell érniük. Erre mivel nincs szabvány, homlokzatra nem tehető, vagy a tervező nyilatkozzék erről.

Versits Tamás épületgépész szakmérnök a Weishaupt részéről  előadásában  kiemelte, hogy az energiamenedzsment során nem fűtőértékre, hanem égéshőre számítanak hatásfokot, így újabban már nincs 100 feletti hatásfok a kondenzációs kazánoknál sem, ezeknél 92% körüli a plafon.  Ez "A" energiahatékonyságot jelenthet. További+4% javulást hozhat a szabályozó berendezés, továbbá +8,4% hatásfok-növelést képes a napkollektor és a  hulladékhőt felfogó vízmelegítő jelenteni. A beruházási költség magasabb értéke is 10 éven belül térül meg.

Nagy Sándor, a Mapei Kft. rugalmas szigetelőanyag-termékfelelőse bevezetőjében elrettentő megoldásokat mutatott be a purhab-alkalmazásokra, majd bemutatta a rugalmas szigetelőanyagaik által elérhető előnyöket: a nem purbázisú rugalmas tömítőanyaga nem öregszik, festhető, és akár víz alatt is alkalmazható.

Kiss Lilla, a Hilti Hungária Kft.-től rövid rögzítéstechnikai áttekintést adott az aktuális szereléstechnikai  megoldásokról. A cég méréstechnikai és tervezési szolgáltatásokat is nyújt.  A mérnökcsapat beépítési javaslatokat, méretezéseket ad meg, illetve számol ki, rögzítéstechnikai problémákat oldanak meg.  Kiemelte a rázkódáscsökkentő AVR megoldást és a dolgozót védő vészkikapcsolást szerszámgép elmozdulás esetén.

Brassnyó László, a Knauf Insulation Kft. részéről zöldtetők innovatív kivitelezésére mutatott példákat: az Urbanscape termék szőnyegszerű tűzött ragasztómentes anyag, saját tömegének hétszeresét veheti fel víz formájában. Szárazon 0,4-es lambdával bír (száraz időszakban előnyös). Kis fajlagos tömeg, jól tartja a vizet és fél méterre elvezeti, a gyökerek belenőnek a szerkezetébe. Tömege 1000 m2-re 2-4 tonna mindössze, szemben a talajos megoldás 100+ tonnájával. A vízmegtartás hozzájárul a hősziget-hatás csökkentéséhez! Városban az infiltráció 20% körüli, a többi esővíz a csatornába kerül.

Prohászka Rajmund, az Energosys Zrt.-től a cég új fejlesztésű Easygreen megoldását mutatta be, amely egyszerre képes megoldani  a társasházi napelemes rendszer által termelt energia közösségi elosztását és egyedi mérését, valós idejű monitoringját. Ezáltal lehetővé válik a társasházakon megvalósított közösségi napenergia-termelés gördülékeny hálózatba kötése. A monitoring rendszer kimutatja a helytelen árambekötéseket és az egyes fázisok eltérő használati intenzitását is.

Dr. Gável Viktória, a CEMKUT Kft. részéről  a beton hőtároló képességét mutatta be, amely lehetőséget ad arra, hogy épületekben vagy naperőművekben hőtárolóként használják. A környezetbarát megközelítést és a gazdaságos élettartamot figyelembe vevő költségoptimum szempontjából is előnyökkel bír: termikusan aktivált betonelemekkel, amelynél a betont merevítő szálakat temperálják, rá erősített csövekkel.  Előnyök: elhagyhatóak a radiátorok, huzatmentesség, kellemesebb épületklíma, nagy pufferkapacitás, napenergia kihasználásához ideális.

Betonnal lehetséges áramot is termelni, a Grätzel-cella révén, amely a fotoszintézist imitálja.  DysCrete néven prototípus létezik egyelőre. Az egyik elektróda szerepét a beton veszi át.

Áts Árpád és Farkas Imre a FAPEDIT kiíró programot mutatta be. Az asszisztens használatával az építészek a 275/2013 (VII. 16.) Korm. rendeletben előírt tervezői teljesítménykiírást könnye­dén el tudják készíteni. Az építőanyago­kat és építési termékeket számos jellemző leszűrésével lehet listáztatni és ez alapján a kiírást összeállítani. A gyártók termé­keket tölthetnek fel a rendszerbe, a fel­használók ingyenesen használhatják!

G. Gács Mária építész a gyömrői  Pátria Takarékszövetkezet fejlesztését mutatta be, amely az élhető város koncepció felé tett lépéseket. A telek egy részét – hasonlóan más intézményekhez a városban – átadták a közösségi funkcióknak, míg az épület közösségi és rekreációs területeket is kapott.

Az előadások teljes anyaga elérhető a www.magyarepitestechnika.hu oldalon.

<< Vissza a főoldalra