Established Member of the

HuGBC

Szemétből épített élményparkot az Audi

2018. július 18., Sajtómegjelenés 450 Audi környezetvédelem környezetszennyezés műanyag felhasználás

Rotterdamban nyitotta meg az Audi Környezetvédelmi Alapítvány a Recycled Island Foundation nevű szervezettel közösen azt a bemutató parkot, amelyben a vizekben lebegő műanyaghulladék eltávolításával kapcsolatos tevékenységüket ismertetik meg a látogatókkal.
1

Plasztikmentesítő módszerük lényege, hogy még a nyílt vizekre kerülés előtt, a folyókban és kikötőkben akadályozzák meg lebegő gyűjtőmedencékkel a műanyag kijutását a tengerbe. A hálós gyűjtőkben speciális felfogó akadályozza meg, hogy az erős hullámverés ismét kimossa a szemetet a medencéből. 

Az így nyert hulladékot új és innovatív célra használják fel a projekt résztvevői: különböző technológiákkal (köztük sajtolás, hegesztés, háromdimenziós nyomtatás) alkalmazásával hatszögletű műanyagszigeteket állítanak elő belőle, melyek "hosszú távon javítják a környékbeliek, illetve a folyók halállományának és más élőlényeinek életkörülményeit". 

"A rotterdami műanyagsziget összfelülete 140 négyzetméter, amit öt négyzetméteres műanyagelemekből állítottak össze a projektpartnerek, majd telepítettek be növényekkel, mohával, vagy akár többméteres fákkal. A legtöbb blokk nyitott szerkezetű, amelyen áthatolhatnak a növények gyökerei, a vízfelszín alatt sűrű szövedéket alkotva. Ez algáknak és más vízinövényeknek is ideális élőhely, de élelemforrásként is szolgál a folyó élővilága számára. A szigetek mozgathatók, így különösen sokrétűen használhatók, s ebédszünet alatti kiülőként vagy épp a kikötőbeli szabadtéri koncertek színpadául vagy nézőteréül is szolgálhatnak."

A cikk itt folytatódik.

Kép forrása: Audi AG

Forrás: http://verde444.hu

<< Vissza a főoldalra