Established Member of the

HuGBC

Szemétből épülő ökoházak

2019. november 27., Saját hír 204 újrahasznosítás építőipar

Tetőcserép pelenkából, vízelvezető járdaburkolat sörösüvegből és deszka újságpapírból. Újrahasznosítás az építőiparban.
1

Ha egy épülő vagy felújítás alatt álló irodát zöldebbé szeretnénk tenni, szinte biztos, hogy a felhasználásra kerülő építőanyagok esetében nem jut eszünkbe az újrahasznosított verziók keresése. Pedig ez nagy hiba! Egészen meghökkentő, hogy milyen sokféle építőanyagból érhető ma már el olyan változat, melynek alapanyaga egyszer már szemétként hevert valahol, egy gyűjtőtelepen. Falazóanyagok, tetőcserép, padló- és járdaburkolat, valamint falburkolatok ma már egytől-egyig kaphatóak újrahasznosított alapanyagból is. Nézzünk is egy csokorra valót!

A legzöldebb falak: Sajnos a teherhordófalakhoz is megfelelő újra-téglákra még várni kell, de a belső, elválasztókhoz készült falazótéglák már kaphatóak kereskedelmi forgalomban. Ráadásul ezek a falazóelemek az egyik leginkább környezetszennyező anyagból, műanyagzacskókból készülnek. A használt zacskókat egy formába préselik, majd kisütik, mi sem lehet egyszerűbb! Olyan változat is készül, melynek nagyobb oldalán egy régi tasak mintázata teljes egészében látszik, így mindenki tudhatja, hogy ez az iroda bizony komoly környezetvédő hatással bír.

Szigetelés gombával: A jelenleg használt műanyag alapú falszigetelések nem igazán zöldek, hiszen szinte egyáltalán nem bomlanak le. De legalább nem mérgezőek, mint a korábban használt azbeszt. Szerencsére azonban már a hideg kizárására is létezik környezettudatos megoldás. A mycelia nevű gombafaj igen gyorsan növekszik és a szerves anyagok lebontásában van szerepe. Ha ezt a szerves anyagot egy megfelelő formába helyezik, azt néhány nap alatt porózus, szivacsos anyag tölti ki. A formát ezután kisütik, ami leállítja a tovább növekedést és bomlást, így készül a környezetbarát szigetelőanyag.

Falborító „zöldségek”: Újrahasznosított falburkolat? Ez sem probléma! Ma már készül deszka elhasznált újságpapírból és csodás parafa panelek régi borosdugókból. A két megoldásnak közös jellemzője, hogy szemétből készülnek és csodás felületeket hoznak létre. A dugók esetében a hosszában felszeletelt, használt darabokat parafa törmelékkel együtt egy formába öntik, ahol ragasztóval elkeverve az eredeti parafalapokhoz hasonlatos burkolóelemek jönnek létre. Az újságpapír esetében pedig ragasztással és préseléssel farönk formát készítenek, majd ezt darabolják deszkákra. Egészen érdekes és dekoratív egy ilyennel burkolt fal.

A pelenka mindennek a teteje: Ma már a pelenkák és intimbetétek is részt vesznek az újrahasznosítás folyamatában. Ezeket begyűjtés után egy speciális tisztításnak vetik alá, amely szétválasztja a szerves anyagokat és a polimereket. Utóbbiakból olyan tetőcserepek készülnek, melyek teljesítményükben semmivel sem maradnak el a ma használt műanyagalapú társaiktól.

Igyunk a környezet egészségére!: Bár rengeteg jó tulajdonsággal rendelkezik, a FilterPave nevű burkolóanyagot sokan a látványáért használják. Maga az alapanyag itt igen apróra zúzott üvegtörmelékből és műanyag kötőanyagból áll, így megoldást adhat az üveg-újrahasznosítás kérdésére. Emellett az elkészült burkolat olyan porózus felületű, hogy a rálocsolt víz azonnal eltűnik róla. Ha megfelelő alákészítésre húzzák rá ezt a speciális felületet, akkor egy komolyabb felhőszakadás vízmennyiségét is képes úgy elvezetni, hogy még pocsolyák sem képződnek rajta! Emellett a megrendelő még azt is eldöntheti, hogy a csillogó felület milyen színben pompázzon, hiszen már az előkészítéskor, a gyárban szétválogatják a különböző színű üveghulladékot.

Utak műanyagból: Bár még csak kísérleti stádiumban van a Plasphalt (plastic + aspahlt vagyis műanyag és aszfalt) a remények szerint komoly tényezővé válhat az útépítésben. Az ilyen burkolat készítéséhez a műanyaghulladék gyakorlatilag válogatás nélkül használható. A speciális eljárással készült újraműanyag a kísérletekben kiválóan kiváltja az a normál esetben az aszfalthoz kevert homokot és köveket. Rugalmassága és jobb keveredése révén az aszfalttal a korábbihoz képest jóval ellenállóbb burkolatot képes létrehozni, mely 4-5 helyett 8-10 évente szorulhat felújításra. Szurkoljunk, hogy így legyen és a rengeteg műanyaghulladék születhessen újjá ilyen módon...  

A teljes cikk itt olvasható.
 

Forrás: http://thinkgreen.hu

<< Vissza a főoldalra