Established Member of the

HuGBC

Szennyvíztisztítótól az óvodáig – egy végigsétált Green Walk nap

Szennyvíztisztítót a belvárosba, 40 000 m2 irodát BREEAM Excellent minősítéssel, 16 csoportos óvodát passzívházként építve – nem túlzás ez egy kicsit? Aki részt vett a HuGBC által szervezett budapesti Green Walk szeptember 27-i rendezvényein, bátran kijelentheti, mindez lehetséges.
1

Nem túl sűrűn fordul elő, hogy valaki azon törje a fejét, hová jut a lefolyóból a háztartás szennyvize. De ha gondol is rá, nagy valószínűséggel egy hatalmas területet elfoglaló ülepítő-rendszer képe jut az eszébe, amelyet már csak a szagok miatt is jobb messzire elkerülni. Ehhez képest nagy meglepetésben volt részük azoknak, akik Csillik Barbara és Csuka Balázs vezetésével körbejárták a Dél-pesti Szennyvíztelepet, és megismerkedtek az Organica Technológiával.

Átható bűz helyett üvegházakban burjánzó vegetáció, banánfa, fikuszok és orchideák vették körbe a látogatókat, mintha csak egy pálmaházba léptek volna. A 60-as években épült hagyományos eleveniszapos eljárást 2011-ben az Organica által kidolgozott technológia váltotta fel. Ennek lényege, hogy a víz tisztítását végző baktériumok a “plant deck”-ekbe ültetett növények gyökérzetén, illetve a mesterséges biomodulokon megtapadva sokkal nagyobb számban és diverzitásban vannak jelen, ezáltal a hatékonyság körülbelül a négyszeresére nő. Mit jelent mindez? Kisebb alapterületet, tisztább vizet, alacsonyabb energiaigényt, semlegesített szagokat. Így lehetővé válik az, hogy a kompakt egységeket akár a belvárosba, a szennyvíz képződésének közvetlen közelébe telepítsék, csökkentve a csatornahálózat kiépítésének igényét (azaz költségeit), de az üvegházak visszafogott látványa miatt műemléki környezetbe is helyezhető egy ilyen Organica telep.

A nap folyamán a következő állomás a Váci Corner irodaház volt, ahol a befektető HB Reavis, HuGBC tag, a tulajdonos Zeus Capital mangement és a fenntartó, a Cushman & Wakefield képviseletében Kigyóssy Örs Acquisition and Development Manager, Erdélyi Gábor Asset Manager és Gárdonyi Lóránd Property Manager mutatták be az épületet. A 8 szinten közel 40 000 m2 bérbe adható területet kínáló épület nem csak a tervezés, de a megvalósítás szakaszában is BREEAM Excellent minősítést kapott, ami Magyarországon egyedülállónak számít. Azonban a környezettudatos szemlélet és felelős gondolkodás nem merült ki csupán a korszerű zöld építési technológiák alkalmazásában, esővízgyűjtésben, zajgátlásban – a fejlesztők számára kiemelt jelentőséggel bírt az épület közvetlen és tágabb környezete is. A komplex szemlélet jegyében folyamatosan egyeztettek a szomszédokkal a projekt során, jelentős szerepet vállaltak a környező homlokzatok felújításában, graffiti-mentesítésében, parkosításban. Emellett nagy hangsúlyt kapott az épület használóinak komfortérzete, ami a terek kialakításán, anyagválasztáson és belsőépítészeten kívül még az étterem bérlőjének kiválasztására is kiterjedt. Mindez jól bizonyítja, hogy a zöld építés követelményei nem elégíthetők ki kizárólag napkollektorokkal, hőszivattyúkkal vagy 20 cm vastag hőszigeteléssel.

Talán aznap a legnagyobb érdeklődés a XIII. kerületi önkormányzat Meséskert Tagóvodáját övezte, ahol az egyik tervező, Pólus Károly vezető tervező, HuGBC tag, illetve az önkormányzat képviselője vezette körbe a látogatókat. Lenyűgöző tény, hogy a 16 csoportos, 400 fős, 3 szintes óvoda a Darmstadt Passivhaus Institut által minősített passzívházként működik – és mindezt úgy valósították meg a tervezők, hogy a kivitelezés egy átlagos épület összköltségénél csak 20%-kal került többe. A financiális korlátok betartása mellett igazi bravúrt igényelt az is, hogy az épület mind a szigorú passzívház-feltételeknek, mind az óvodákra vonatkozó magyar szabályozásoknak, tűzvédelmi és egyéb előírásoknak meg tudjon felelni. És bár sokak fejében tévesen az a kép él, hogy kompakt tömege miatt egy passzívház csak unalmas kocka lehet, a Meséskert Óvoda ennek tökéletes cáfolata: a játékos födémáttörések, fénykutak, térszínen és a tetőn elhelyezett szabadéri játszóhelyek, valamin Ferth Tímea grafikusművész falfestményei, képi világa mind-mind olyan atmoszférát teremtenek, ahol még a szülők is szívesen cserélnének kis időre a gyerekeikkel.

A kedden meglátogatott létesítmények három különböző funkció, három különböző lépték zöld szemléletű megvalósításába adtak betekintést, sok új információval, érdekességgel szolgálva laikusoknak és szakmabelieknek egyaránt. Nem véletlen, hogy minden helyszínre hamar betelt a létszámkeret, ami a HuGBC hétfőtől szombatig tartó rendezvénysorozatának többi eseményére is igaz. A jó hír, hogy már csak (nagyjából) 365-öt kell aludni, és újra indul a Green Walk!

 

 

<< Vissza a főoldalra