Established Member of the

HuGBC

Tajvan lendületet ad a nettó nulla kibocsátásra való globális átálláshoz

A világ 21. legnagyobb gazdaságaként Tajvannak jelentős hatása van az Indo-csendes-óceáni térség gazdasági jólétére és stabilitására, emellett félvezetőipara különösen fontos helyet foglal el a nemzetközi ellátási láncokban. Tajvan 2050-re nettó nulla kibocsátást kíván elérni.
1

A környezetvédelmi miniszter összegezte, hogy hogyan.A világ megkezdte a nettó-zéró kibocsátásra való áttérést. A Párizsi Megállapodásban foglalt nemzetközi együttműködéshez – amelyhez valamennyi ország széleskörű együttműködése szükséges – viszonyuló innovatív megközelítések fokozatosan formálódnak Tajvan képes és hajlandó együttműködni a nemzetközi partnerekkel annak érdekében, hogy közösen elérjék a nettó-zéró kibocsájtást, mozgósítsák a globális éghajlatváltozás elleni fellépést, és fenntartható környezetet biztosítsanak a jövő generációi számára.

A világ 21. legnagyobb gazdaságaként Tajvannak jelentős hatása van az Indo-csendes-óceáni térség gazdasági jólétére és stabilitására, emellett Tajvan félvezetőipara különösen fontos helyet foglal el a nemzetközi ellátási láncokban. Az iparág új technológiák és új modellek kifejlesztésével jelentősen csökkenti az energiaforrások felhasználását a gyártási folyamatokban. A folyamatosan fejlődő félvezető-innovációk révén számos intelligens alkalmazást fejlesztett ki elektronikus eszközökre, és elősegítette a globális energiatakarékosságot. Tajvan jelentős éghajlatvédelmi intézkedéseket hajt végre, és erőteljesen támogatja az energetikai átállást. 2022 májusára a kumulatív telepített megújuló energia-kapacitás elérte a 12,3 gigawattot, ami jelentős, 60 százalékos növekedést jelent 2016-hoz képest. 2005 és 2020 között Tajvan GDP-je 79 százalékkal nőtt, ugyanebben az időszakban az üvegházhatású gázok kibocsátási intenzitása pedig 45 százalékkal csökkent, ami azt mutatja, hogy a gazdasági növekedés függetlenedett az üvegházhatású gázok kibocsátásától.

A Föld napján, 2021. április 22-én Tsai Ing-wen elnök bejelentette, hogy Tajvan 2050-re nettó nulla kibocsátást kíván elérni. 2022 márciusában a kormány közzétette Tajvan ehhez vezető útjának részletes terveit. Az útiterv négy fő átállási stratégiát vázol fel az energia, az ipar, az életmód és a társadalom területén. A stratégiák a technológiai kutatás és fejlesztés (K+F), valamint az éghajlat-változási jogszabályok kettős kormányzati alapjain nyugszanak, és 12 kulcsfontosságú alstratégia egészíti ki őket. Ezek a következők: szél- és napenergia; hidrogén; innovatív energia; energiarendszerek és energiatárolás; energiatakarékosság és energiahatékonyság; szén-dioxid-leválasztás, -hasznosítás és -tárolás; szén-dioxid-mentes és elektromos járművek; erőforrás-újrahasznosítás és hulladékmentesség; természetes szén-dioxid-elnyelők; zöld életmód; zöld finanszírozás; és „igazságos átmenet”. A kormányon belüli erőforrások integrálásával Tajvan egy lépésről-lépésre felépített akcióterv kidolgozásával készül elérni a kitűzött célokat.

A nettó nulla kibocsátásra való átálláshoz szükséges technológiai és kutatás-fejlesztési alapok megteremtése során Tajvan az alábbi öt területre fog összpontosítani:

  • fenntartható energia,
  • alacsony szén-dioxid-kibocsátás,
  • körforgás,
  • szén-dioxid-negativitás és
  • társadalomtudomány

Az üvegházhatású gázok csökkentéséről és kezeléséről szóló törvény módosítás alatt van, majd később az éghajlatváltozás kezeléséről szóló törvény nevet kapja. Ezen törvénymódosítások hosszú távon nemzeti szintű csökkentési céllá teszik a nettó-zéró kibocsátás 2050-re történő elérését, javítják a kormányzat klímaügyi hatékonyságát, kiegészítik azt egy éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásról szóló fejezettel, megerősítik az információk közzétételét és a nyilvánosság részvételét, valamint bevezetik a szén-dioxid-árképzési mechanizmust. A törvény gazdasági ösztönzőket biztosít a kibocsátás csökkentéshez, irányt mutat az alacsony szén-dioxid-kibocsátású és zöld növekedésnek, és hozzájárul a nemzeti éghajlat-változási jogalkotás és kormányzás alapjainak kiteljesítéséhez. Tajvan 2050-re vonatkozó hosszú távú elképzelése szerint a nettó nulla kibocsátásra való áttérés lesz a nemzeti fejlődés új hajtóereje. A versenyképes, körkörös, fenntartható, dinamikus és biztonságos átállási stratégiák és kormányzási alapok megteremtésével Tajvan ösztönözni fogja a gazdasági növekedést, a magánbefektetéseket, zöld munkahelyeket teremt, előmozdítja az energiafüggetlenséget és javítja a társadalmi jólétet.

Tajvan politikai okok miatt jelenleg ki van zárva a nemzetközi szervezetekből, és nem tud érdemben részt venni a globális éghajlati kérdésekről szóló megbeszéléseken. Tajvannak így nehéz lépést tartania az aktuális fejleményekkel és megfelelően végrehajtania az ahhoz kapcsolódó feladatokat, ez pedig hiányosságokat okoz a globális klímaügyi mechanizmusokban. Mivel Tajvan korlátozott saját energiaforrásokkal és külkereskedelemre orientált gazdasági rendszerrel rendelkezik, így ha nem tud zökkenőmentesen kapcsolódni a Párizsi Megállapodás szerinti nemzetközi együttműködési mechanizmusokhoz, az nemcsak a tajvani iparágak zölddé válásának folyamatát fogja befolyásolni, hanem aláássa a nemzetközi ellátási láncok stabilitását is. A szén-dioxid-határkiigazítási intézkedések mellett Tajvan általános versenyképessége komolyan megsérülhet, ha nem tud tisztességesen részt venni a nemzetközi kibocsátás csökkentési mechanizmusokban. Ez a nemzetközi együttműködés hatékonyságát is gyengítené, és aláásná a globális gazdaságot.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: http://greenfo.hu

<< Vissza a főoldalra