Established Member of the

HuGBC

Társadalmi és gazdasági hasznosságot mérő minősítő rendszer a dél-afrikai GBC-től

2015. június 30., Nemzetközi hír 2785

A fejlődő országokban a környezeti problémák mellett komoly társadalmi kihívások is megoldásra várnak.
1

A zöldépület-minősítő rendszerek azáltal, hogy mérhetővé teszik egy épület környezetre gyakorolt hatását, piaci alapú ösztönzést jelentenek a fenntartható szemlélet terjedésére.

Ugyanakkor a fejlődő országokban működő szervezeteknek további komoly kihívásokkal is szembe kell nézniük a környezeti szempontokon kívül: olyan társadalmi és gazdasági kihívásokkal, mint a szegénység, rossz közegészségügyi helyzet, munkanélküliség vagy a megfelelő oktatás hiánya - így itt nem elegendő csak a környezettel kapcsolatos szempontokra figyelni. A fenntartható módon kialakított épített környezet azonban e problémák megoldásában is segíthet. A World Green Building Council és a GBC South Africa együttműködésében kifejlesztett keretrendszer lehetővé teszi, hogy e jóval összetettebb társadalmi-gazdasági összefüggéseket integrálni lehessen bármely fenntartható épületminősítő rendszerbe.  

A dél-afrikai GBC elkészült az első olyan mintaprojekttel, amelyet a Socio-Economic Category (SOC) által is minősítettek. A Fokvárosban található Karl Bremer irodakomplexum ötcsillagos Green Star minősítéssel rendelkezik, ehhez társult most a SEC minősítés, amely olyan szempontokat vizsgált, mint a munkahelyteremtés, gazdasági lehetőségek, képzés, egészség és biztonság a tervezés és kivitelezés során, továbbá a környezeti hatások minimalizálása.

Afrikában és a fejlődő országokban különösen fontosak a társadalmi-gazdasági szempontok, így figyelembevételük elengedhetetlen ahhoz, hogy egy létesítmény nemcsak környezeti, hanem minden más szempontból is fenntartható legyen. A SEC Pilot a világon elsőként ad lehetőséget arra, hogy az épületeket oly módon lehessen minősíteni, hogy ne csak a környezetnek váljanak hasznára, de az üzleti életben és a társadalom számára is pozitív hatásokat fejthessenek ki. 

További információ a GBCSA honlapján.

A teljes keretrendszerről itt olvashatunk. 

Forrás: http://worldgbc.org

<< Vissza a főoldalra