Established Member of the

HuGBC

Telt házzal debütált a Közép-európai Egyetemen a Green Talk!

Az RICS és a HuGBC együttműködésében már több mint 2 éve zajló sorozat 2015-től új helyszínen, a Közép-európai Egyetem (CEU) Nádor utcai épületének 4-es előadótermében várja az érdeklődőket.
5

Az első előadás telt házzal zajlott le január 28-án, Schmidt András (a Skanska létesítménygazdálkodási és fenntarthatósági vezetője, HuGBC-tag) és Barta Zsombor (a HuGBC alelnöke, a Sentient Kft. fenntarthatósági igazgatója) prezentációi a környezettudatos kivitelezés témakörét ölelték fel, minősített beruházások példáin keresztül.

Az eseményt Baross Pál, a HuGBC elnöke nyitotta meg, aki kifejtette: az új helyszín annak is köszönhető, hogy a sorozat az egyetemi hallgatóság felé is nyitni szeretne. A szakember beszélt arról is, hogy a fenntarthatóság témaköre most érett be a társadalomban, és azt is kiemelte, hogy a minősítések témájában a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) igazi szaktekintély: számos olyan szakember tagja a szervezetnek, akik hivatásszerűen foglalkoznak ezzel a területtel.

Jó gyakorlatok Svédországból

Schmidt András a Skanska svédországi Karolinska kórház-építkezési projektet ismertette, a LEED minősítő rendszer előírásaival összhangban zajló kivitelezési folyamatot bemutatva. Ennek része volt például az igen szigorú munkavédelem, a hulladékok gondos szelektálása és hulladékleltár vezetése, továbbá csökkentése a kivitelezés alatt, az előírásoknak megfelelő üzemanyag-töltés a telken belül vagy éppen a közterület tisztán tartása. Beszélt továbbá a vegyi anyagokkal kapcsolatos intézkedési tervről (Material Safety Data Sheet), a heti környezetvédelmi bejárásokról, a homlokzati légtömörségi vizsgálatról, a skandináv államokban általánosan elterjedt nedvesség elleni védelmi tervről… sőt, még egy egylóerős fűnyírót is láthattunk! Megtudhattunk továbbá részleteket az ún. SIN List-ről: ez a nem fenntartható anyagokat gyűjti össze, amelyek használata kerülendő.

Fenntartható kivitelezés Dél-Koreától Londonig

Barta Zsombor, aki BREEAM minősítésekkel foglalkozik, az első BREEAM minősített dél-koreai épület példáján keresztül szintén a nemzetközi „best practice”-be engedett bepillantást. A kinti tapasztalatok kapcsán kiemelte, hogy amit a nemzetközi előírásokkal kapcsolatban kértek a kivitelezőktől, azt "110%-ban be is vezették". A kivitelezési munkák része volt az állványzatok és palánkok éjjeli kivilágítása, jól láthatóvá tétele, a rámpával és jelzésekkel ellátott gyalogutak kialakítása, sőt építési területen szokatlan követelményként a kerekesszékkel való használhatóság, külön jól elkülönült bejáratok az anyagszállítás és a gyalogosforgalom részére, szépen kivitelezett és kulturált megoldásokkal – csak néhány a követelmények szerinti megoldások közül. Megtudhattuk, hogy példaértékű módon az építési területen mindent lehálóztak, levédtek, például a daru alját is külön palánkkal elkerítve, vagyis kiemelten odafigyelve a biztonságos munkavégzésre. A kivitelezés során fontos kategória volt a jószomszédi magatartás – oda kell figyelni rá, hogy a szomszédokkal milyen kapcsolat alakul ki (bemutatkozó levél, panaszkönyv stb.). Kiemelten figyeltek az ott dolgozókra is (pl. tisztálkodási lehetőség), és még ebben a közegben is hangsúlyt kapott a nemek közötti egyenlőség és a fogyatékkal élőkre való odafigyelés. A hulladékkezelés természetesen szintén elsődleges fontosságú volt.

Végül az előadó néhány hasznos forrást is ajánlott, ahol a téma iránt érdeklődők további információt érhetnek el, ráadásul ingyenesen:
-ccsbestpractice.co.org,
-ccsheme.org.uk
-bre.co.uk/greenguide – BREEAM Green Guide to Specification adatbázis.

Az előadások végén természetesen kérdéseket is várnak az előadók, amivel a hallgatóság élt is, így folytatódott a Green Talk interaktivitásának hagyománya.

A Green Talk következő előadása ugyanitt várja majd az érdeklődőket februárban, a pontos témáért és időpontért figyeljék honlapunkat és facebook oldalunkat!
 

Letölthető dokumentumok:

Forrás: http://hugbc.hu

<< Vissza a főoldalra