Established Member of the

HuGBC

Tisztázta a kérdéseket az EU - Már egyértelmű minden vállalatnak, hogy milyen fenntarthatósági jelentést kell készíteni

Bár a tőzsdén jegyzett nagyvállalatok már aktívan foglalkoznak a fenntarthatósági kérdésekkel, arra mindeddig várni kellett, hogy a beszámolási kötelezettség tartalma, valamint formája kidolgozásra és elfogadásra kerüljön. Július végén azonban a Bizottság elfogadta az Európai Fenntarthatósági Jelentési Szabványokat (ESRS) - áll az MN6 Energiaügynökség (HuGBC tag) közleményében.
1

Az uniós jog előírja, hogy minden nagyvállalat és minden tőzsdén jegyzett vállalat (kivéve a tőzsdén jegyzett mikrovállalkozásokat) köteles információkat közzétenni a társadalmi és környezeti kérdésekből eredő kockázatokról és a tevékenységüknek az emberekre és a környezetre gyakorolt hatásáról. Az egységes beszámolási kötelezettség segíti a vállalatok fenntarthatósági teljesítményének értékelését. Általánosabban, ha a zöld befektetések piaca hiteles akar lenni, a befektetőknek tudniuk kell azoknak a vállalatoknak a fenntarthatósági hatásairól, amelyekbe befektetnek. Ilyen információk nélkül a pénzt nem lehet környezetbarát tevékenységekbe irányítani.

Az Európai Fenntarthatósági Jelentési Szabványok bevezetése – Miről is kell jelenteni és hogyan?

2023. július 31-én megjelent az Európai Bizottság rendelete, a 2013/34/EU európai parlamenti és tanácsi irányelv kiegészítéséről, amely a fenntarthatósági jelentéstételi standardok részleteit rögzíti. A közös standardok előírásának célja annak biztosítása, hogy a vállalatok az egész EU-ban összehasonlítható és megbízható fenntarthatósági információkról számoljanak be.

A CSRD által módosított számviteli irányelv előírásai szerint, 

AZ ESRS A "KETTŐS LÉNYEGESSÉG" SZEMLÉLETÉT KÖVETI - AZAZ A VÁLLALATOKNAK MIND AZ EMBEREKRE ÉS A KÖRNYEZETRE GYAKOROLT HATÁSUKRÓL, MIND PEDIG ARRÓL JELENTÉST KELL TENNIÜK, HOGY A TÁRSADALMI ÉS KÖRNYEZETI KÉRDÉSEK MILYEN PÉNZÜGYI KOCKÁZATOKAT ÉS LEHETŐSÉGEKET JELENTENEK A VÁLLALAT SZÁMÁRA.

12 ESRS létezik, amelyek a fenntarthatósági kérdések teljes körét lefedik.

  • Az ESRS 1 ("Általános követelmények") általános elveket határoz meg, amelyeket az ESRS szerinti beszámolás során alkalmazni kell, és nem határoz meg konkrét közzétételi követelményeket.
  • Az ESRS 2 ("Általános közzétételek") meghatározza a nyilvánosságra hozandó alapvető információkat, amelyek CSRD hatálya alá tartozó valamennyi vállalat számára kötelező.
  • Az összes többi standard és az azokon belüli egyedi közzétételi követelmények és adatpontok lényegességi értékelés tárgyát képezik. Ez azt jelenti, hogy a vállalat csak a releváns információkat jelenti be, és kihagyhatja azokat a kérdéses információkat, amelyek üzleti modellje és tevékenysége szempontjából nem relevánsak ("lényegesek").

A Bizottság a standardok kidolgozásában az EFRAG – European Financial Reporting Advisory Group - közreműködését kérte. A szervezet a belga jog alapján létrehozott nonprofit egyesület, amely a pénzügyi és fenntarthatósági jelentéstétel kialakítását segíti.

A Bizottság számos módosítást eszközölt az EFRAG által benyújtott standardtervezeteken. A cél a standardok arányossá tétele, a szakpolitikai célkitűzések elérése mellett. A módosítások három fő kategóriába sorolhatók: bizonyos beszámolási követelmények fokozatos bevezetése; nagyobb rugalmasság biztosítása a vállalatok számára, hogy pontosan eldönthessék, milyen információk relevánsak ("lényeges") a saját körülményeik között; és a javasolt követelmények némelyikének önkéntessé tétele. A további rendelkezések több időt adnak a vállalatoknak a felkészülésre, lehetővé teszik számukra, hogy a kezdeti költségeket több évre osszák el, és várhatóan jobb minőségű jelentéstételt eredményeznek. Másodszor, a Bizottság nagyobb rugalmasságot adott a vállalatoknak annak eldöntésében, hogy pontosan milyen információk relevánsak az adott körülmények között. Harmadszor, a Bizottság néhány jelentéstételi követelményt kötelező helyett önkéntessé tett.

A Bizottság által módosított adatszolgáltatások azok, amelyek jelenleg a legnagyobb kihívást jelentik vagy költségesnek tekinthetőek a vállalatok számára.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: http://portfolio.hu

<< Vissza a főoldalra