Established Member of the

HuGBC

Új stratégiai keretrendszer és indikátorok érhetők el körforgásos épületekhez 

2018. november 21., Sajtómegjelenés 230 DGBC BREEAM körforgásos épületek Circular Economy

A körforgásos épületek definiálására új keretrendszert fejlesztettek ki, melynek indikátorai a holland BREEAM-NL minősítő rendszerbe integrálhatók a körforgásos épületek pontosabb besorolására. A részleteket a ‘A Framework for Circular Buildings: Indicators for possible inclusion in BREEAM’ című jelentés tartalmazza.
1

Az új jelentés első változatát 2018. október 9-én Shamir Ghumra BREEAM elnöknek mutatták be a müncheni ingatlanpiaci eseményen, az Expo Real-on. A jelentés a körforgásos épületek keretrendszerét foglalja össze és javaslatokat tesz a mérhető mutatókra. Hat főbb mutatót, melyek meghatározzák egy épület körforgásos jellegét, szakértő csoport dolgozta ki. Ezeket projekteken tesztelik és egy későbbi riportban teszik közzé.
A jelentés a Holland Green Building Council (DGBC), a Metabolic, az SGS Search és a Circle Economy társaságok közreműködésével valósult meg. A szervezetek - a Redevco Alapítvány támogatásával – azt vizsgálták, hogyan építhető be a körforgás a városi környezetbe a BREEAM-NL rendszer keretében.


A BREEAM-NL zöldminősítési rendszert a 2010-es bevezetése óta széles körben alkalmazza a holland piac, több mint 9 millió négyzetméternyi ingatlant minősítésével. A tanúsítvány holisztikus fenntarthatósági megközelítést alkalmaz, legtöbb szempontja felhasználható a körforgásos épületek besorolásához is.
Shamir Ghumra, BREEAM elnök nyilatkozta, hogy “Az építőanyag erőforrás-hatékonyság és a körforgás állnak a BRE több éve folyó kutatásának középpontjában. Ez a munka pl. a BAMB (Building as Material Banks) projektben betöltött vezető szereppel folytatódik tovább. Jó látni, hogy a DGBC - aki BREEAM minősítési rendszer működtetője Hollandiában – proaktívan részt vesz hasonló kutatásokban, és ezzel hozzájárul a BREEAM rendszer fejlesztéséhez is.”

Edwin van Noort, a DGBC fejlesztési menedszere szerint a keretrendszer különösen nagy előrelépés: “Az évek során számos definíció született már a fenntartható épületek definiálására, de gyakorlati besorolás eddig még nem valósult meg. Ez most megváltozott.”
Clemens Brenninkmeijer, a Redevco Alapítvány igazgatótanácsának tagja szerint “A Redevco Alapítvány támogatja azon kezdeményezéseket, melyek felgyorsítják a fenntartható, alacsony szén-dioxid kibocsátású, körforgásos épített környezet átalakulását. Örülünk a kutatás eredményeinek, és hogy beemelésre kerülnek a meglévő BREEAM-NL minősítő rendszerbe – remélhetőleg a nemzetközibe is. Ez további résztvevőket fog bátorítani, hogy kézzelfogható lépéseket tegyenek az ingatlanpiac hatékonyabb, kevésbé pazarló és versenyképesebb működésének érdekében.”

A Holland Green Building Councilról

A DGBC nonprofit, független szervezet, célkitűzése a városi környezet fenntarthatóvá alakítása. 2008-ban alakult a piac kezdeményezésére, ma több mint 400 tagja van. Elősegíti a szervezetek együttműködését, közös munkáját és bátorítja őket, hogy követendő példával szolgáljanak harmadik felek számára. Szintén a DGBC fejlesztette ki és kezeli a BREAAM-NL minősítési rendszert, melynek keretében már több mint 9 millió négyzetméternyi ingatlan vált fenntarthatóbbá. A DGBC lakóházak értékelésére egy online eszközt (DGBC Woonmerk) dolgozott ki, mely teljes és egységes képet nyújt egy épület fenntarthatósági tényezőiről.

A Circular Economy szervezetről 

A Circular Economy bolygónk képzeletbeli jövőjében hisz - ahol nem kell kompromisszumokat kötni, hogy gazdasági, szociális és környezeti jólétet érjünk el. Befolyásos szervezetként globális közösséget épít, hogy megteremtse a szisztematikus átalakítás feltételeit. A természetet mentornak tekintve a Circular Economy vállalkozásokkal, városokkal és kormányokkal együttműködve próbálja a körforgásos gazdaság lehetőségeit beazonosítani, illetve olyan gyakorlati és elérhető megoldásokat nyújtani, melyek ezeket a lehetőségeket segítenek megvalósítani. A szervezet célkitűzése, hogy felgyorsítsa az átalakulást és gyakorlati, elérhető megoldásokat találjon az emberiség legnagyobb kihívásaira.
 

Forrás: http://

<< Vissza a főoldalra