Established Member of the

HuGBC

Úttörő technológia: átlátszó napelemes üvegablakok változtathatják meg teljesen az energiatermelést

A Michigan Állami Egyetem (MSU), az átlátszó napelemes üvegablakok úttörője, megnyitotta az utat a napelemes ablakok kereskedelmi célú felszerelése előtt. Ez az úttörő technológia megváltoztatja az ablakok megítélését, és hatalmas lehetőségeket rejt magában, hogy jelentősen hozzájáruljon a megújuló forrásokból származó globális energiaigény kielégítéséhez.
1

Képzeljük el, hogy az ablakok nemcsak átlátszó üvegek, hanem olyan napelemes üvegtáblák lennének, amelyek aktívan hozzájárulnak a fenntartható energiatermeléshez – írja a HappyEcoNews. Az MSU-n kifejlesztett átlátszó napelemek ezt a futurisztikus elképzelést teszik valósággá. Ezek az üvegablaknak álcázott napelemek elnyelik a szabad szemmel nem látható ultraibolya és infravörös fényt, és megújuló villamos energiává alakítják azt.

A napelemes ablakokban rejlő lehetőségek

Az MSU csapatának becslései szerint a napelemes üvegablakok és a kapcsolódó átlátszó napenergia-technológiák az Egyesült Államok energiaigényének mintegy 40%-át fedezhetnék. Ez a hozzájárulás a tetőkön elhelyezett napelemes egységekkel kombinálva közel 100%-ra nőhet. A becslések szerint csak az Egyesült Államokban öt-hét milliárd négyzetméternyi üvegfelülettel számolva a lehetőségek óriásiak.

Felhőkarcolók függőleges napelemfarmokká alakítása

A felhőkarcolók nagy üvegfelületeikkel jelentős lehetőséget kínálnak a napenergia hasznosítására. Az ezekben a tornyokban található rengeteg üvegnek köszönhetően „függőleges napenergia-farmokká” alakíthatók. Az olyan vállalatok, mint az amerikai Ubiquitous Energy azt tervezik, hogy 2024-től kezdve nagy mennyiségben gyártanak átlátszó napelemes üvegablakokat. Ez a kaliforniai székhelyű vállalat elképzelései szerint a felhőkarcolók hatalmas üvegfelületeiket kihasználva energiatermelő szerkezetekké válnak.

Richard Lunt, az Ubiquitous Energy társalapítója és az MSU-n az átlátszó napelemek kifejlesztése mögött álló vegyészmérnök célja, hogy ezt az innovatív technológiát előtérbe helyezze. Ezek az ablakok energiát termelnek, és segítenek az épületek energiafelhasználásának és komfortérzetének kezelésében, ami akár 30%-kal is csökkentheti az energiaköltségeket.

A dániai Copenhagen International School az átlátszó napelemek hatékonyságát bizonyítja. A Kromatix 12 000 napelemes üvegablakával borított épület évente 200 megawatt villamos energiát termel, ami meghaladja energiafogyasztásának felét.

A svájci székhelyű Insolight szintén előretört a napelemes üvegezés terén, azonban ők a napelemes üvegházakra összpontosítottak. A napelemes farmok gondolatát szó szerint véve, a vállalat az Insolagrint gyártja, egy félig átlátszó napelemes üveget, amely védi a benne lévő növényeket, természetes szórt fényt biztosít, és elegendő energiát termel ahhoz, hogy a farm működését szén-dioxid-semlegessé tegye.

A Heliatek GmbH részben átlátszó napfóliáját olyan speciális projektekben használják, mint például buszmegállók és zajvédő falak, ahol nem szükséges vagy nem kívánatos a tiszta átlátszóság, és négyzetméterenként nagyobb teljesítményt nyújt, mint néhány más átlátszó technológia. Mivel fóliaként alkalmazzák, gyakorlatilag bármilyen alakú felületre felragasztható.

A napelemes üveg előnyei a hagyományos panelekhez képest

A napelemes üvegablakok, más néven fotovoltaikus üvegek döntő előnyt kínálnak a helykihasználás tekintetében. A hagyományos napelemekkel ellentétben, amelyek jelentős helyet igényelnek, az átlátszó napelemes üvegablak panelek zökkenőmentesen illeszkednek a meglévő szerkezetekbe. Ez a tulajdonság a sűrűn lakott városokban, ahol a hagyományos napelemes berendezések számára korlátozott hely áll rendelkezésre, változást hoz.

Richard Lunt hangsúlyozza a napelemes üvegben rejlő átalakító potenciált: „Egy épület vagy táj szinte minden felületét napelemes rendszerré alakíthatjuk, és ott termelhetünk energiát, ahol felhasználjuk, anélkül, hogy tudnánk, hogy ott van az erőmű”.

A teljes cikk itt olvasható.

A kép forrása: Canva

Forrás: http://nrgreport.com

<< Vissza a főoldalra