Established Member of the

HuGBC

Üveghomlokzatok, mint az energiagazdálkodás kulcsai - Budapesten

Vajon milyen hatással vannak az energiahatékonyságra a nagy üvegfelületek? Fel kell-e áldozni a napvédelmet a természetes fény igényének oltárán? Erre keressük a választ két budapesti, üveghomlokzattal borított és a megszokottnál magasabb építésű irodaház példáján.
2

A főváros külső és belső kerületiben is mind több világszínvonalú és nemzetközi vállalatok dolgozóinak munkahelyül szolgáló, egyre magasabb irodaházak épülnek.

Az egyik ezek közül a bérlők által idén birtokba vett BudaPart Gate irodaház, amelyet az Ybl-díjas Szász László építészirodája, a Stúdió’100 tervezett. A 11. kerület szélén álló, 20 ezer négyzetméteres komplexumban számos környezetbarát innováció megtalálható, amelyek összességének köszönhetően az épület elnyerte a LEED GOLD minősítést. Az energiatakarékos világítótestek, víztakarékos öntöző berendezések, elektromos autótöltők, a hűtési és fűtési energia mérésének lehetősége, a beépített anyagok jelentős újrahasznosított-anyagtartalmának magas aránya és magas energiahatékonyságú homlokzati szerkezet együttesen járultak hozzá az elismerés megszerzéséhez. Máris közel 90%-os a kihasználtsággal működik a bérlők körében népszerű, vízparti, 11 emeletes épület.

Az épület impozáns, üvegezett homlokzatához a Studio100 tervezői a Guardian (HuGBC tag) SunGuard® eXtra Selective SNX 50 üveget választották. Az ezüst réteggel bevont napvédő üveg neutrális színezetet és harmonikus reflexiót kínál, tiszta megjelenést biztosít, illetve látószögtől függetlenül áttetsző hatást kelt. A homlokzat épp annyi fényt és napenergiát enged be, amennyi szükséges, ezzel is csökkentve az épület energiaigényét.

A homlokzati üveg hőátbocsátása kifejezetten alacsony, miközben az egész épületben biztosított az ideális benapozottság.

„A homlokzatot megalkotásának technológiája miatt is érdemes kiemelni. Elemes homlokzatú épületről van ugyanis szó, az elemeket egyesével emelték be a meghatározott helyekre. Nem sok ilyen eljárással készült épület található Budapesten. Ami a megjelenést illeti, az adott épületformán belül megpróbáltuk egyes tömegösszefüggésekre felhívni a figyelmet. Ezt úgy értük el, hogy a homlokzati elemek bizonyos szakaszonként eltérő szögeket zárnak be egymással, így az épület mellett elhaladva az a benyomásunk alakulhat ki, hogy az folyamatos mozgásban van. A tömeg, bár változatlan, a ferdesíkok lamelláinak irányváltása miatt az az érzet jön létre, hogy különböző, egymás mellett mozgó tömegrészekkel találkozunk.„ – foglalta össze Dombováry János, építész az üveghasználattal kapcsolatos elveket.

A BudaPart Gate a munka előtt és után a rekreációs lehetőségek sorát kínálja a dolgozóknak, így ez nem csak egy irodaépület, hanem egy minden igényt kielégítő, komplex városnegyeddé vált.

Ökotudatosan a belváros szívében

A 11. kerülettel éppen átellenben, a főváros szívében található Váci Greens irodapark, amely ideális az energiaköltségeiket minimalizálni szándékozó és a fenntarthatóságra törekvő vállalatok számára. Ezt a munkakörnyezetet kínálj a Vikár és Lukács Építész Iroda tervei alapján készült „D” épület, amely ötvözi az igényes tervezést az úttörő kivitelezési technikával.

Az alkalmazkodás és megújulás az irodaházak specialistaként ismert tervezőpáros ars poeticája. A funkcionalitás koncepcionális igénye most is jól felfedezhető a tervezői szándékok megfejtése során. Az alkalmazkodás jelen esetben egyrészt az épületegyüttes első három eleméhez történő igazodást jelentette, amelyet a Tiba Építész Stúdió tervezett. Ezek vonalkódszerűen szerkesztett homlokzati karakterekkel és fésűsen felnyíló, önmagukban is tömbként értelmezhető épületekkel álltak a tervezők előtt.

„Elvárás volt a fejlesztő részéről, hogy a D épület a már meglévő épületegyüttes szerves részeként jelenjen meg, miközben egyedi megjelenéssel és arculattal rendelkezik. Az épület hasábszerű tömege és a szalagablakok alkalmazása megfelel a beruházásnál elvárt gazdaságos építés és üzemeltetés elvének. Érdekesség, hogy az eredeti kiviteli tervekben egy színesebb, mozgalmasabb homlokzat szerepelt. Már el is készült egy mockup fal, ami a belga fejlesztőnek végül nem nyerte el a tetszését, így racionálisabb struktúrákban kezdtünk gondolkodni.  A homlokzati szerkezetek egy síkban tartása és a kerámia elemek színének látszólagosan véletlenszerű, de tervezetten sűrűsödő-ritkuló alkalmazása karakteres, kicsit op-art megjelenést ad az épületnek, egyúttal jól kifejezi a sodró lendületet, ami a mozgalmas üzleti negyed alapvető sajátossága. Fontos szempont volt, hogy az épületek közti terület egy városi térszövetté formálódjon s így a közterület az irodapark szerves kiegészítő külső terévé váljon. A sarkok kétszintes átmetszése lehetővé teszi az épületek közötti belső térrendszer közvetlen megközelítését és ezzel az irodapark közterületi kapcsolatainak erősítését.”- foglalta össze a főbb tervezési elveket Vikár András.

A homlokzatot a Guardian SunGuard® SNX 60 bevonatos napvédő üvege borítja, amelynek 1,0 W/m²K U-értéke mutatja remek hőszigetelő képességét. A naptényező 30% alatt maradt miközben a fényáteresztés ~60%, ez az üveggyártásban kimagasló szelektivitási tényezőt eredményez. A jól megválasztott homlokzati üveggel csökkenthető az épület energiamérlege: a jelentősen kevesebb mesterséges megvilágítás és légkondicionálás kisebb mennyiségének hatására, az üvegezett homlokzat magas dizájnértékéről nem is szólva.

<< Vissza a főoldalra