Established Member of the

HuGBC

„Zéró ház” Budakalászon

Már épülnek a második generációs passzívházak, melyek a megújuló források integrálásával csökkentik a szén-dioxid-kibocsátást. Ebbe a sorba illeszkedik a Szekér László DLA (HuGBC tag) tervezte budakalászi zéróenergiás családi ház.
1

Korunk kihívása a fenntartható építés, a fosszilis energia felhasználás-mentes épület-üzemeltetés, a víztakarékosság, egészséges és komfortos beltéri környezet, zéró széndioxid-kibocsátás – röviden, a zéróenergiás ház. Ehhez a passzívház technológián - innovatív módszerekkel megépített rendkívül energiahatékony épület - keresztül vezet az egyik út.

Aki ma passzívházat épít, az a jövőbe tekint. Egy olyan jövőbe, ahol a használók egészségét, és a környezet védelmét szem előtt tartva, intelligens, hosszú élettartamú, energiahatékony és hihetetlenül kényelmes otthonok készülnek. Magyarországon is népszerű ez az építési mód: tíz éve épült meg az első minősített magyar passzívház a Pest megyei Szadán. Azóta sokat fejlődött a technológia, minden komponens elérhető a piacon, egyre jobb minőségben és egyre kedvezőbb áron. A mostanában épülő második generációs passzívházak a megújuló források integrálásával tovább csökkentik a szén-dioxid-kibocsátást.

A budakalászi „Zéró ház” egy fiatal család otthona, négy hálószobával az emeleten, és nagy, fényben úszó nappali-étkező-konyha térrel a földszinten. A család egy nyolcadik kerületi gangos bérház harmadik emeleti lakását cserélte az új életformára. A lakóház kompakt kialakítású, délre tájolt és felnyitott homlokzatán az árnyékolást a konzolos erkély és tetőkinyúlás látja el, de szükség esetén motoros redőny is leengedhető. A ház északi, utcai homlokzatán csupán a minimálisan szükséges nyílászárók vannak, a fűtetlen garázs tömege veszi fel az utcafront vonalát. A garázs és épület között egy nagy konzolos előtető védi a házba belépőt.

A tetőn egy 5,2 kW-os szolár rendszert telepítettek, Magyarországon az elsők között van a napelemes cserép alkalmazása. A rendszer egy minimális tárolás mellett a hálózatra táplál vissza, de lehetőség van a sziget üzemmód kialakítására is, így akár a teljes autonómia is elérhető később. A hatékonyságot alapvetően a passzívházakhoz kifejlesztett háromrétegű, kiváló hőszigetelésű szolárüvegezéssel, a hőhídmentes, légtömör, passzívház szintű hőszigeteléssel érték el. A nagy hatékonyságú hővisszanyerős szellőzés, a talajkörös, hőcserélős földhőhasznosítás és a nagy hatékonyságú inverteres fűtő-hűtő készülék biztosítja, hogy a „Zéró ház” minimális fűtéssel vagy hűtéssel, üzemeljen, kényelmesen tartva a 20-25 fok közötti hőmérsékletet évszaktól függően.

A napelemes cserepet idén hozta forgalomba a Terrán, a nagyméretű, téglalap alakú tetőcserépre szerelt napelemek integrálják a cserepet és a napelemet, így segédszerkezet nélkül, esztétikusan és egy munkafázisban megépíthető az energiatermelő tető.

A tetőről összegyűjtött esővizet egy 35 köbméteres ciszternában gyűjtik, és wc-öblítésre, mosásra, kert locsolásra hasznosítják. Az építkezés végén több új fát ültettek a korábban kopár telekre.

A teljes cikk videóval itt olvasható.
 

Forrás: http://epiteszforum.hu

<< Vissza a főoldalra