Established Member of the

HuGBC

Zöldépületek a jövő generációk lakhatásáért

A cikk szerzőjének közvetlen munkatársát, Matthew Adams-et is hallhatják a témában a Green Future Conference 2018 résztvevői. Várjuk Önt is!
1

Emberi jog a megfelelő fedél a fejünk felett. De vajon az élettereink megfelelnek a jelenlegi és a jövőbeli szükségleteinknek? Amikor az épületeink és a városaink fenntartható voltára reflektálunk, nem szabad megfeledkeznünk a befolyásunkról és a felelősségünkről, mely globális hálózatként van birtokunkban ahhoz, hogy a zöldépítés révén megteremtsük a változást és alakítsuk a jövőt.

Három héttel ezelőtt, 6 kontinens 22 városa és 4 régiója csatlakozott 12 vezető vállalkozáshoz, hogy úttörő jelentőségű kötelezettségvállalást tegyenek az épületekre vonatkozó éghajlati cselekvés terén, amely milliók életét teheti jobbá.

A Net Zero Carbon Buildings (Nettó nulla szén-dioxid kibocsátású épületek) kötelezettségvállalást szeptember 13-án indították útjára San Franciscóban, a Global Climate Action Summit (Globális Klímaváltozási Csúcstalálkozó) eseményen. A World Green Building Council (WorldGBC) és a GBC hálózat által indított, a The Climate Group és a C40 támogatását élvező úttörő kezdeményezés keretében 38 vezető írta alá a kötelezettségvállalást a katasztrofális éghajlatváltozás elleni küzdelem közös ügye mellé állva. Ahogyan New York polgármestere, Bill de Blasio mondta:“Az éghajlatváltozás egzisztenciális fenyegetést jelent New York város számára, így az épületek fenntarthatóbbá és hatékonyabbá tétele a megoldás kulcsfontosságú része.”

A 38 aláíró által tett ígéret nem kisebb, mint az épületek teljes szén-dioxid-mentesítésére irányuló határozott akció, melyben az energiahatékonyság javítása érdekében tett erőteljes fellépést ötvözik a tiszta, megújuló energiaforrásokkal. Összességében az épületekből származó 209 millió tonnányi szén-dioxid-kibocsátás kiküszöbölésére törekednek 2050-ig – ez egyenértékű azzal, mintha közel 45 millió autót egy teljes évre eltűntetnénk az utakról.

A kötelezettségvállalás a kezdetet jelképezi a világ otthonainak és munkahelyeinek gyors zöldítésében, a vezetők üdvözlendő megjelenésével. Ez része a globális Advancing Net Zero programnak, amelynek célja az épületállomány 100% nettó szén-dioxid-kibocsátásúvá történő drámai léptékű átalakítása 2050-re. A Green Building Councilokkal világszerte azon dolgozunk, hogy további vállalkozásokat toborozzunk, és támogassuk őket, hogy erre a nagyra törő célra feliratkozzanak.

A kezdeményezés egyben az építőipari szektor proaktív és ambiciózus válasza az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljainak (SDGs) elérésére, nem csak a klímaváltozás, valamint a Fenntartható Városok és Közösségek (SDG 11) tekintetében, hanem egy sor más területen is, kezdve az egészségügytől (SDG 3) és biológiai sokféleségtől (SDG 15) az innováción (SDG 9) át a gazdasági növekedésig (SDG 8). A zöldépítés nem csupán lehetőséget nyújt az energia és szén-dioxid megtakarítására, illetve a természeti erőforrások védelmére, hanem ösztönzi az innovációt, oktat, munkahelyeket teremt, erősíti a közösségeket, javítja az egészséget és a jóllétet.

Ezért számítanak különösen a zöldépületek. Úgy szolgálnak katalizátorként a világ legsürgetőbb problémáinak megoldásában, hogy tisztább, biztonságosabb, egészségesebb és kényelmesebb helyeket biztosítanak a lakhatásnak, munkának, tanulásnak, játszásnak és gyógyításnak, a bolygó károsítása nélkül.

Az új „Net Zero Carbon Buildings Kötelezettségvállalás” már csak léptéke alapján is figyelemre méltó. A 12 alapító vállalkozás 22,95 milliárd dollár bevételt képvisel a globális építőipari és kivitelezői ellátó láncban. Ambiciózus célt tűztek ki – azaz 2030-ra több mint 10,7 millió m2-nyi saját portfóliót akarnak mentesíteni a működési szén-dioxid kibocsátástól – és példájuk, melyet az éghajlatváltozással foglalkozó vezetőként mutatnak, másokat is inspirálni fog. Hozzájárulnak a szélesebb piaci átalakuláshoz, hogy 2050-re világszerte elterjedjenek a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátású épületek. Például a londoni lakások 10%-át építő Berkeley Group a saját üzemeltetésben lévő létesítményeire kitűzött szén-dioxid pozitív (nettó zérón túli) célt már 2018-ban elérte, és elköteleződtek aziránt, hogy 2030-ra minden ingatlanfejlesztésük nettó zéró kibocsátással működjön.

Jelenleg a kezdeti 22 nagyváros és 4 régió azon szabályok és tervezési politikák kialakításán dolgozik, melyek lehetővé teszik a kezdeményezés szélesebb körű kiterjesztését azzal, hogy 2030-tól az összes új épület számára, illetve 2050-re az összes épület számára kötelezővé teszik a nettó zéró szén-dioxid-kibocsátású működést. Vancouver például már rendelkezik saját nulla kibocsátás tervvel, amely megköveteli, hogy 2030-ig minden új épület esetén kiküszöböljenek minden, az üzemeltetéssel kapcsolatban keletkező, üvegházhatást okozó gázkibocsátást.

Azonban nyilvánosan kötelezettséget vállalni önmagában még nem elég. Bár a 38 aláíró hajlandó vállalni az elszámoltatást az építési szektor szén-dioxid-kibocsátásának kiküszöbölésében elért előrelépésekért, ezen kívül fel is kell mérniük jelenlegi energiafelhasználásukat és károsanyag-kibocsátásaikat, meg kell határozniuk az energiahulladék csökkentésének lehetőségeit, javítani az energiahatékonyságot, az épületek energiaellátását megújuló energiákból megoldani, illetve évente jelentést kell készíteniük az előrelépésekről és a célokról. Eredményeiket pedig ellenőrizni fogják.

A 17 Fenntartható Fejlődési Cél közül az utolsóhoz, a Partnerség a fenntartható fejlődésért ponthoz tartozik a Nettó nulla szén-dioxid kibocsátású épületek vállalása, ami egy korábbi példa nélküli nyilatkozat az összehangolt akcióról és közös kötelezettségvállalásról a világ szén-dioxid-kibocsátásának 39%-áért felelős épített környezet szén-dioxid-mentesítése irányában. A WorldGBC a Green Building Council hálózat és partnerszervezetei kollektív erejére építve mutat jó példát arra, hogy egy kezdeményezés hogyan tud erős, globális partnerségeket létrehozni a sürgető globális kihívások megválaszolása érdekében. Izgatottan várom, hova vezet ez majd, és hogyan fogják mások követni.

Szerző: Victoria Burrows, az Advancing Net Zero vezetője, World Green Building Council.

A cikk először a World Green Building Council által a Women's eNews számára indított blogsorozat részeként jelent meg.

 

Forrás: http://www.worldgbc.org/news-media/ensuring-habitats-future-generations-through-green-buildings

<< Vissza a főoldalra