Established Member of the

HuGBC

Zugló is klímastratégiát készít

Újabb fővárosi kerület készíti el a klímastratégiáját. A Zuglói Önkormányzat a lakosság bevonásával, Közösségi Tervet készít. A HuGBC a projekt konzorcumi partnere.
1

Hazánk bizonyos hatások szempontjából különösen kitett a klímaváltozás kedvezőtlen következményeinek. Ezt már Budapesten is tapasztalhattunk az elmúlt években, például 2018 nyári kirívóan alacsony Duna-vízállás vagy az egyre gyakoribb nyári hőhullámok alkalmával.


A klímaváltozás hatásai területileg eltérőek lehetnek, ezért a felkészülés érdekében nagyon fontos, hogy Zugló is meghatározza a várható kihívásokat, elsősorban a helyi érintettek tapasztalatai és a rendelkezésre álló adatbázisok alapján. A várható hatások és kockázatok azonosítása elsőrendű feladat a kerületben található természeti, kulturális, gazdasági és társadalmi értékek védelme érdekében, mivel ezek ismeretében válnak tervezhetővé a helyi sajátkosságokra szabott, alkalmazkodást segítő intézkedések.

A hatékony alkalmazkodás érdekében a helyi kedvezőtlen hatásokra egyedi megoldásokat és válaszokat keresnek, ezért a klímastratégia az érintettek lehető legszélesebb körű bevonása mellett készül.

Ennek szellemében a zuglóiakat bevonva, a lokális megoldásokra és ötletekre helyezik a hangsúlyt, amelyek kibontakozását a közös gondolkozást, cselekvést és tudásmegosztást segítő akciókkal érjük el.
A klímastratégia megalkotásában és gyakorlati érvényre juttatásában a kerület polgárainak, helyi intézményeknek, civil szervezeteknek és gazdasági szereplőknek is kulcsszerepe van. Elsődleges cél a tervezett intézkedések és megoldások kapcsán a széleskörű társadalmi konszenzus megteremtése, valamint a közös munka során a hosszútávú partnerség és összefogás megvalósítása.

Bővebben a projektről itt olvashatnak, mely oldal folyamatosan frissítjük az aktuális hírekkel.

<< Vissza a főoldalra