Established Member of the

HuGBC

Zuzmófal a lobbiban – nagyon zöld Budapest új szállodája

A piacon egyedülálló zöld megoldásokkal üzemel a májusban nyílt IntercityHotel Budapest, amelynek anyavállalata, a német Deutsche Hospitality a következő években dinamikus bővülést tervez Európában.
1

Az IntercityHotelek tervezésekor – a vállalat CSR-stratégiájával összhangban – a helyszínválasztásban fontos szempont a közösségi közlekedés elérhetősége, így azok elsősorban vasúti főpályaudvarok, repülőterek és tömegközlekedési csomópontok tőszomszédságában épülnek. A budapesti ház ennek megfelelőn a Keleti pályaudvar mellett, egy foghíjtelek beépítésével született meg, ezzel is ösztönözve a vendégeket, hogy utazásukhoz a vonatot részesítsék előnyben.

A szálloda csak zöldenergiát használ, a rendelt ételek nyersanyagai lehetőség szerint maximum 250 kilométer távolról érkeznek, és elsőként vezették be a Green Meeting koncepciót Magyarországon.

A budapesti IntercityHotelben lévő 312 szoba mindegyikét, a földszinti BistroLounge & Bart, valamint a konferenciatermeket is úgy tervezték meg, hogy természetes napfénnyel önállóan is meglehessen világítani. A szobák és termek ablakai faltól falig és földig érnek, a fürdőszoba egyik fala is üveg, hogy lehetőség szerint takarékoskodjanak a világítással, s például egy kézmosás kedvéért ne kelljen a vendégnek villanyt kapcsolnia. A beáramló napfény folyamatosan táplálja a lobbiban található élőnövényeket és a látványos zuzmófalat is, mely természetes módon tisztítja, párásítja a közösségi tér levegőjét.

Csökkentik a műanyag-felhasználást

A fogyasztási cikkek környezetre gyakorolt negatív hatásának minimalizálása érdekében optimalizálták a szobai piperecikkeket is, így ennek köszönhetően a Deutsche Hospitality európai hoteleiben évente 12,3 tonnával csökkentették a felhasznált kemény szappan mennyiségét, és évi 4 tonna műanyagot takarítottak meg idáig. A Green Option keretében a vendégek figyelmét is igyekeznek felhívni arra, hogy maguk is tehetnek a fenntarthatóbb működtetésért, például úgy, ha lemondanak a másnapi ágyneműcseréről, vagy a takarításról, melyért cserébe például a budapesti hotel 1000 forintos italkuponnal ajándékozza meg őket.

Green meeting tanúsítvánnyal

A szállodalánc Green Meeting koncepciójának célja, hogy a náluk rendezett találkozók vagy rendezvények ökológiai hatásait minden szakaszban – a tervezéstől és a megvalósítástól egészen a vendégek távozásáig – minimalizálja. Az IntercityHotel Budapest újrahasznosított és fenntarthatóbb anyagokból készült konferencia-felszerelést biztosít. Nem használnak műanyag palackozott vizet, továbbá csak fair trade kávét, teát és szezonális, valamint lokálisan beszerzett snackeket kínálnak a vendégeknek.

Így az öt, összesen 200 fő befogadására alkalmas konferenciateremben megtartott rendezvények ténylegesen hozzájárulnak a vendégek karbonlábnyomának csökkentéséhez, amelyről a megrendelő ügyfél kérésére egy partnercég által kibocsátott tanúsítvány is kérhető – mesélte Apaczeller Krisztina a sajtótájékoztatón.

Tojást csak szabadon tartott tyúktól

A szállodákban kínált ételek esetében a regionális és szezonális termékeket részesítik előnyben. A tojás csak szabadtartású, ketrecmentes farmokról hozatják, továbbá mivel a húsnak és a halnak átlagon felüli a szénlábnyoma, így a Deutsche Hospitality célkitűzése, hogy 2021-re az EU-ban található szállodáiban és 2023-ra globális szinten is legalább 30 százalékra növeljék a vegán és vegetáriánus ételek arányát étlapjukon.

Tömegközlekedéshez jegy a szobaárban

Az ökotudatosságot azzal is támogatja az IntercityHotel Budapest, hogy egyéni vendégeinek térítésmentes utazási lehetőséget biztosít a budapesti tömegközlekedésen a FreeCityTicket jegyek által. A szállodába autóval érkezők 16 e-töltőállomáshoz is hozzáférhetnek a nyilvános mélygarázsban, amelyhez 220 parkolóhely tartozik.

A fenntarthatóságra konkrét célkitűzése is van a Deutsche Hospitalitynek: 2050-re Európában szeretnék elérni a klímasemlegességet az üzemeltetés terén.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: http://turizmus.com

<< Vissza a főoldalra