Established Member of the

HuGBC

Önkormányzatoknak

Korunk egyik legfontosabb kérdése a környezeti-gazdasági-társadalmi stabilitás, ezért a helyi döntési rendszereket át kell alakítani, a fenntarthatósági szempontok figyelembe vételével. A települések aktív részvétele az Európai Uniós és hazai fejlesztéspolitikai elvárások elérése érdekében elvitathatatlan, de sajnálatosan még alulértékelt. A 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban számos hazai elosztású és közvetlen brüsszeli forrás áll rendelkezésre a környezettudatos célok elérése, különösen az energiahatékonyság növelése érdekében kifejtett tevékenységeire.

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) a magyar környezettudatos építés szakembereit tömörítő közhasznú, non-profit szervezet szakmai segítséget ajánl fel a települések fenntartható, klímabarát és energiatudatos akcióprogramjának kidolgozásában. Az általunk javasolt módszer a Polgármesterek Szövetsége által kezdeményezett Fenntartható Energiagazdálkodási Cselekvési Terv (SEAP) kidolgozása, amelyben a település tudatosan meghatározza a 2020-ra előirányzott CO2-csökkentés mértékét, az eléréséhez szükséges lépéseket, és egyben a település működési költségeit jelentősen csökkenti. A javaslatok 0 költségű (emberi és szervezési lehetőségek), alacsony költségű (5 éves költségvetésbe illeszthető) és beruházás típusú (külső forrás/támogatás bevonása szükséges) beavatkozási stratégiákat tartalmaznak.

 

Az energiatudatos településfejlesztés
Javaslat önkormányzatok részére

Az energiahatékonyan működő települési gazdálkodás megvalósításához és a lehetséges hazai elosztású és közvetlen brüsszeli források eléréséhez szükséges lépesek négy nagy szakaszra oszthatók:

  1. Átfogó stratégia készítés – a további teendők megalapozására, a leghatékonyabb beavatkozási területek kiválasztására.

  2. Részterületi megvalósítási tervezés – a kiválasztott területek részletes felmérése és megtervezése, tekintettel a finanszírozhatóság, a megtérülés, és a szervezeti háttér követelményeire is.

  3. Megvalósítás – a megtervezett akciók megvalósítása, kivitelezése.

  4. Utókövetés – a megvalósított beruházások eredményeinek figyelemmel kísérése, az eredmények és tapasztalatok alapján a tervek esetleges módosítása, további akciók elindítása.

Amennyiben javaslatunk felkelti érdeklődését, szakembereink rendelkezésére állnak egy személyes találkozó keretében a program részletes ismertetésére.

Kérjük, keressen bennünket ezen az e-mail címen:onkormanyzatok@hugbc.hu

2015. szeptember 16-án konferenciát rendeztünk a téma részletes megtárgyalására. Részletes beszámoló a rendezvényről ITT.
 

További hasznos információk

ICLEI Cities for Climate Protection (CCP)

Polgármesterek Szövetsége

Klímabarát Települések Szövetsége

Energiahatékony Önkormányzatok Szövetsége (EHÖSZ)

Európai Klímaszövetség Climate Alliance

Referenciakeret az Európai Fenntartható Városokért

OECD Fenntartható növekedés

Európa 2020 Monitoring

Lassú Városok Szövetsége

Energiatudatos Városok Szövetsége

IPCC Éghajlat-változási Kormányközi Testület

IPPC W3 munkacsoport ötödik jelentése

Klímabarát Városok Kézikönyv

 

Ajánlás környezettudatos várostervezési szabályok kidolgozásához

HuGBC

<< Vissza a főoldalra