Established Member of the

HuGBC

Klímabarát18

Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata KLÍMABARÁT18 néven indított átfogó programot, hogy a környezet megóvásán túl a klímaváltozás összetett hatásaira is választ adjon.

A klímavédelem nem más, mint az üvegházhatású gázok kibocsátásának és az ezek okozta éghajlati változások negatív hatásainak a csökkentése, illetve az azok elleni védekezés. Szerves része a környezetvédelemnek, és a természet megőrzésén túl rendkívül szorosan összefonódik egészségünk megóvásával is.

A városok számának és népsűrűségének intenzív növekedése nagyban hozzájárul a klímaváltozáshoz. Miközben a városok a föld területének mindössze 2 százalékát teszik ki, a szén-dioxid-kibocsátás 71-76 százalékáért felelnek!1 Budapesten az üvegházhatású gázok kibocsátása döntően az épületek és az ipar energiafelhasználásából (77%) és a közlekedésből származó kibocsátásokból (20%) áll össze.2 A városok azonban nemcsak előidézők, de elszenvedők is. Számos klímaváltozással összefüggő káros hatás fokozottan fejti ki a hatását a településeken.

A XVIII. kerület most példamutató módon saját klímastratégiát készít, amely figyelembe tud venni olyan helyi adottságokat, mint például a repülőtér közelségéből vagy az átmenő forgalomból adódó zaj- és légszennyezettség, vagy a Cséry-telep rekultivációja. A szakértők így a helyi közösség számára fontos és elérhető célokra koncentrálhatnak.

A HuGBC a KLÍMABARÁT18 programban az Önkormányzat konzorciumi partnereként vesz részt 2020. október 31-ig. Vállalásunk a helyi lakosság számára szemléletformáló események megvalósítása, valamint szakmai workshopok bonyolítása. A rendezvényeken a lakosság körében kérdőívekkel mérjük fel a kerületi igényeket. Lesz óvodai és iskolai pontgyűjtő verseny, valamint interaktív ismeretterjesztő programok, amelyeken hasznos nyereményekkel várjuk az érdeklődőket.

A projekt az Európai Unió támogatásával, a magyar állam társfinanszírozásával valósul meg.

1: https://unhabitat.org/urban-themes/climate-change

2: Budapest klímastratégiája, 7. o.

Cikkek, letölthető anyagok

<< Vissza a főoldalra