Established Member of the

HuGBC

Green Talk 2024 február - Energiahatékony társasházi épületfelújítás – pénzügyi és műszaki tervezhetőség

Elérkeztünk a Green Talk idei sorozatának második eseményéhez, ahol projekt-tapasztalatokról beszélgetünk.

„Energiahatékony épületfelújítás a gyakorlatban”  címmel jelentetett gyakorlati kézikönyvet a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete januárban. A kiadvány egy a társasházfelújításokkal foglalkozó, három éves nemzetközi projekt, a RetrofiHUB  eredménye. A februári Green Talk-on a kézikönyv kapcsán beszélgetünk a projekt tapasztaltairól és a társasházi felújítások pénzügyi lehetőségeiről.

Évről évre nő az újépítésű társasházak száma. Magyarországon jelenleg összesen 4 millió lakott lakás található, ennek 75%-át 1980 előtt építették. Ebben az időszakban az építkezéseknél az energiahatékonyság szempontjai még nem játszottak szerepet. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklésére irányuló Európai Unión belüli éghajlati együttműködés kiemelkedően fontos része a már meglévő lakásállomány minél előbbi felújítása. Nem hagyható figyelmen kívül az a tény, hogy a teljes végsőenergia-felhasználás 27%-a lakóépületekben történik. A téma bevezetőjeként, Kim Donát, a Magyar Nemzeti Bank Fenntartható Pénzügyek Főosztály osztályvezetője bemutatja a hazai lakóépület állomány energetikai kihívásait, felújításának pénzügyi lehetőségeit.

Az épületek felújítása komplex, holisztikus megközelítést igényel. A kézikönyv lakástulajdonosokat, közös képviselőket, szakembereket támogat a felújításban műszaki, pénzügyi és a közösségi szempontok mentén. Fontos eleme, az épületfelújítási útiterv készítésének módszertana, melyet a projekt során egy workshop-sorozat keretében dolgoztak ki a szakértők. A műhelymunkák 1945 előtt és utáni, illetve ipari technológiával készült konkrét épületek példáján keresztül mutatták be a sikeres felújtáshoz elengedhetetlen átfogó megközelítést kínáló módszertant. A workshopok tapasztatlatairól Csapó Balázs, építész, a Paragram építész stúdió munkatársa beszél.

 

Időpont: 2024. február 29., csütörtök 15.00-16.00

 

Regisztráljon itt!

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A max. létszám 100 fő. Regisztráljon még ma!

 

Időpont: 2024. február 29. - 2024. február 29.
Helyszín: online

<< Vissza a főoldalra