Established Member of the

HuGBC

Green Talk 2024 március - Friss levegő: Egészség a városban és az épületekben

Az épített környezet, ahol jellemzően időnk több mint 90%-át töltjük, jelentős mértékben felelős a fizikai és mentális egészségünkért. A márciusi Green Talk-on a kül- és beltéri levegőminőség témájával, annak egészségünkre gyakorolt hatásával foglalkozunk, városi és épületléptékű példákon keresztül.
1

Bukovszki Viktor, az ABUD Mérnökiroda Kft. vezető tanácsadója az egészséges városok és a természetalapú megoldások kérdéskörét járja körbe, egy nemzetközi (Frischluftschneise, Stuttgart) és egy hazai (JUSTNature projekt, Szombathely) esettanulmány bemutatásával. Az előadás során megismerhetjük, hogy milyen mechanizmusok útján növelik a városi ökoszisztémák a lakosság egészségét, és hogyan lehet ezeket kiaknázva a várostervezés és városépítészet eszközeivel élő infrastruktúrákat létrehozni. Az ABUD missziója, hogy a városi zöld ne mellőzött szempont legyen sem a tervezőasztalon, sem a fejlesztői döntések és szakpolitikai előkészítések során, hanem az egészséges, erőforrás-hatékony, és klímaadaptív városok műszaki megoldásainak szerves része.

Engel-Ziegler György az Aereco Kft. kereskedelmi vezetője előadásában a beltéri levegőminőséggel foglalkozik. Az energiahatékony építészeti megoldások szükségessé teszik, hogy épületeink gépi szellőzéséről gondoskodjunk. A komfort és a jó levegőminőség épp olyan fontos, mint az alacsony üzemeltetési költségek. Az előadásában bemutatja az épület funkciójához legjobban illeszkedő, folyamatos működésű és igények szerint változó intenzitású szellőzést biztosító korszerű műszaki megoldásokat, illetve az ezek használatával elérhető energia megtakarítási lehetőségeket.

Az eseményt Kurucz Regina okl. építészmérnök, épületenergetikus szakmérnök, WELL
AP&Faculty moderálja, a HuGBC WELL & Environment munkacsoportjának vezetője.

Ezeket a kérdéseket biztosan körbejárják előadóink:

  • Hogyan járulnak hozzá a természetalapú megoldások és a városi zöld területek a lakosság egészségének javításához?
  • Milyen mechanizmusok és példák segíthetik a városépítészet és várostervezés eszközeivel élő infrastruktúrák létrehozását?
  • Miben jobb egy gépi szellőzőrendszer, mint, ha ablaknyitással szellőztetnénk?
  • Van-e hatása az egészségünkre és a teljesítményünkre, ha nem jó a szellőzése az épületünknek?
  • Milyen szakember véleményét érdemes kikérni és milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, mielőtt az épület szellőzéséről döntenénk?

 

Időpont: 2024. március 28. csütörtök 15.00-16.00

 

Regisztráljon itt!

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A max. létszám 100 fő. Regisztráljon még ma!

 

Időpont: 2024. március 28. - 2024. március 28.
Helyszín: online

<< Vissza a főoldalra