Established Member of the

HuGBC

Mi kell ahhoz, hogy felújítsunk? A hazai lakóépületek energetikai állapota és a továbblépés lehetőségei

A Magyar Energiahatékonysági Intézet szakmai konferenciája A Holland Királyság Nagykövetségével együttműködésben

Új időpont!

Magyarország legnagyobb energiafogyasztói az épületek, amelyek önmagukban a hazai energiaigény 40%-áért felelősek. Az energiafelhasználásunk jelentős csökkentése, és az ehhez kapcsolódó hazai és nemzetközi stratégiai célok elérése az épületszektor, azon belül is a legnagyobb fogyasztó, a lakossági épületek nagy mértékű energetikai felújítása nélkül nem lehetséges. De hogyan tudjuk az elkövetkezendő időszakban a lakossági energetikai korszerűsítések nagyságrendi ugrását elősegíteni?

A rendezvény keretében arra keresünk válaszokat meghívott szakértő előadók segítségével, hogy melyek azok a pénzügyi, műszaki, társadalmi, fogyasztói attitűdhöz kötődő kihívások, melyekkel ma a lakásállomány megújítása érdekében szembe kell néznünk, milyen eszközök és megoldások lehetnek ezek leküzdésére, és mit tehetnek a különböző piaci (állami, önkormányzati, vállalati, szakmai, pénzügyi, egyéni) szereplők?

  • A konferencián bemutatjuk az ún. One-stop-shop koncepciót, amelynek a jövőben kulcsszerepe lehet a lakossági energetikai felújítások előmozdításában. Célja, hogy emberközpontúvá tegye az energetikai felújításokat, azzal, hogy egy egyablakos rendszerben tervezi a felújításokhoz kapcsolódó teljes szolgáltatási spektrumot lefedni. Milyen szerepe lehet ebben az államnak, a településeknek, a különböző szakmai szervezeteknek, a gyakorlati megvalósítással foglalkozóknak? Ezt a kérdést is körbejárjuk.
  • A one-stop-shop modell már több európai országban működik, és egyre elterjedtebb. A MEHI konferencián kerül először bemutatásra hazánkban egy innovatív, a gyakorlatban már több éve működő one-stop-shop szolgáltatásról szóló holland projekt is, a Reimarkt.
  • Továbbá megismerhetjük egy frissen elkészült lakossági fókuszcsoportos kutatás eredményeit arról, hogy mik lehetnek a motorjai ill. akadályai a lakossági energetikai felújításoknak, és mi motiválja az ingatlantulajdonost a felújításra.
  • A felújítások nem tudnak megtörténni megfelelő finanszírozási lehetőségek nélkül. A pénzintézetek szerepét és megoldási lehetőségeit is megvizsgáljuk.
  • Gyakorlati példát láthatunk arra is, hogy milyen motivációi és eszközei lehetnek egy önkormányzatnak a településén lévő épületállomány energetikai felújításának elősegítésére.
  • A családi házak energetikai felújítására nehéz átfogó programot kifejleszteni, elsősorban széttagoltságuk miatt. Most bemutatunk egy új, innovatív kezdeményezést is, amely a közösségi lehetőségeket kívánja kiaknázni mind a megvalósítás, mind a finanszírozás tekintetében.

 

ELŐADÓK, FELSZÓLALÓK:

A konferencián kiváló felszólalók járják körbe a fenti kérdéseket:

dr. Botos Barbara, Innovációs és Technológiai Minisztérium klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára

Reimar von Meding, REIMARKT alapító, KAW architecten vezérigazgató

prof. Ürge-Vorsatz Diana, Central European University professzora, a CEU Éghajlatváltozási és Fenntartható Energiapolitikai Központjának (3CSEP) igazgatója

Mátrai Róbert, Magyar Nemzeti Bank felügyeleti csoportvezetője, Fenntartható pénzügyekért és felügyeleti belső szabályozásért felelős főosztály

Gulyás István, Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesületének elnöke

Szabó Sándor, Budaörs önkormányzatának pályázati koordinátora

Sáfián Fanni, Magyar Energiahatékonysági Intézet tudományos munkatársa

Orbán Gábor, Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ igazgatója

Versits Tamás, Weishaupt Hőtechnika Kft. épületgépész szakmérnöke, szakértője

 

Regisztráció és további információk.

Időpont: 2020. október 07., - 2020. október 07.,
Helyszín: MagNet Közösségi Ház, Hamvas terem
Cím: 1062 Budapest, Andrássy út 98.

<< Vissza a főoldalra