Established Member of the

HuGBC

Tegyük körforgásossá, azaz hatékonnyá! – virtuális gyakorlati tréning

A tréning keretében a felkért szakértők bemutatják azokat a módszereket, amelyek célja az ipari területeken működő vállalkozások körforgásos gazdaságba illő üzleti modelljeinek kialakítása.

A CIRCE2020 (Expansion of the CIRcular Economy concept in the Central Europe local productive districts) projekt keretein belül az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. Zöld gazdaság osztálya az LCA Center Egyesülettel közösen két napos virtuális tréninget szervez 2020. június 4-5-én. A CIRCE 2020 Interreg Central Europe finanszírozásból megvalósuló projekt hamarosan a végéhez ér. A közel három év folyamán a projektpartnerek olyan módszertanokat dolgoztak ki, amelyek célja az ipari területeken működő vállalkozások körforgásos gazdaságba illő üzleti modelljeinek kialakítása. Ezek a módszertanok – anyagáram elemzés (MFA), a termékek környezeti lábnyomán alapuló életciklus elemzés (LCA-PEF), életciklusköltség elemzés (LCC), technológiai érettségi vizsgálat (TRM) és döntéshozatali mátrix – hasznosak az életciklus-szemléletű elemzésekkel foglalkozó szakértők és azon gyártó vállalkozások számára, amelyek tevékenységük során érvényesíteni kívánják az anyag-és erőforráshatékony működést, valamint a másodlagos nyersanyagok használatának ösztönzését.

A 2 napos ingyenes virtuális tréning célja a projekteredmények és a kidolgozott módszertanok részletes, elméleti és gyakorlati központú bemutatása. A résztvevők a tréningen elsajátított ismeretek alapján képesek lesznek arra, hogy az életciklus-szemléletű eszközök alkalmazásával környezeti és gazdasági szempontból is előnyösebb folyamatokat alakítsanak ki a tevékenységük során.

A tréningen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az alábbi linken keresztül tudnak az érdeklődők: https://forms.gle/knbKnL2hvvAsgH4f7
A regisztráció határideje: 2020. május 31.

TERVEZETT PROGRAM

Június 4., csütörtök
10:00 – 10:30 Köszöntő (IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. és LCA Center Egyesület bemutatkozása)
10:30 – 11:00 A körforgásos gazdaság, mint új fenntarthatósági modell – az elméleti megközelítéstől a gyakorlatig –, az anyagáram elemzés (Dr. Tóthné Dr. Szita Klára – LCA Center Egyesület)
11:00 – 12:00 A CIRCE 2020 projekt céljának bemutatása, globális áttekintése, nemzetközi partnerei és feladataik, az elért eredmények összefoglalása (Tanka Eszter, IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. – Bodnárné Sándor Renáta, Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Nonprofit Kft.)
12:00 – 13:00 Szünet
13:00 – 14:30 A termék környezeti lábnyomán alapuló életciklus-elemzés (LCA-PEF) és gyakorlata (Sára Balázs – LCA Center Egyesület)
14:30 – 15:30 Az életciklusköltség-elemzés (LCC) – módszertani alapja és gyakorlati megvalósítása (István Zsolt – LCA Center Egyesület)
15:30 – 16:00 A projekt során létrehozott nemzetközi kommunikációs platformok bemutatása, ismertetése (wikiweb, e-cloud) Csoma Enikő – IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.

Június 4., péntek
10:00 – 12:00 Tréning (kis csoportokban, párhuzamosan)
A bemutatott módszerek gyakorlati alkalmazása a résztvevők eseteit alapul véve a körforgásos gazdasággal kapcsolatos problémás kérdések és fejlesztési lehetőségek azonosítására. Moderátorok: Bodnárné Sándor Renáta, István Zsolt, Sára Balázs, Tóthné Szita Klára
12:00 – 13:00 Szünet
13:00 – 15:00 Moderált beszélgetés – brainstorming (közösen), az elhangzott módszertani ismeretek gyakorlati megvalósításáról a résztvevők véleményének, tapasztalatainak megismerése érdekében, Moderátor: István Zsolt
15:00 – 15:30 Záró gondolatok

Időpont: 2020. június 04., - 2020. június 05.,
Helyszín: online

<< Vissza a főoldalra