Established Member of the

HuGBC

A HuGBC ESG munkacsoport második ülését március 19-én, a WING székházában rendeztük meg. A megbeszélés középpontjában a munkacsoport célkitűzéseinek meghatározása volt

2024. március 26., Saját hír 288 ESG munkacsoport ESG törvény

A munkacsoport mostani megalakulásának konkrét indoka az, hogy 2024. január 1-én hatályba lépett az un. ESG törvény, amely a magyar vállalatok évről évre bővülő körére rendszeres feladatokat és kötelezettségeket ró a vállalati ESG-nek és fenntarthatóságnak történő megfelelés érdekében.
1

Az eseményt megelőzte, hogy az első ülésen résztvevők írásban megküldték azokat a témákat, amelyekkel szerintük a munkacsoportnak foglalkoznia kell a jövőben. Ezeket a javaslatokat Dr. Jánosi István egyéni tag rendezte össze és készített belőlük javaslatot.

Az egyik legalapvetőbb kérdés az volt, hogy meg kell határozni, hogy az egyes vállalati köröknek milyen kötelezettségeik vannak az ESG beszámolók és fenntarthatósági jelentések terén. Felmerült, hogy az ESG-ből a Governance (irányítás) aspektust kihagyják, és az Environment (környezetvédelem) és Social (társadalmi) szempontokra koncentrálnak, hiszen nagyrészt az építőipar képviselőiből tevődik össze a csoport.

Dr. Jánosi Istvánt munkacsoport vezetőnek választottuk meg. 

Megfogalmaztuk a munkacsoport céljait, melyek között szerepel egy mankó készítése az ESG beszámolók és fenntarthatósági jelentések elkészítéséhez, valamint segíteni azoknak a vállalatoknak, amelyek nem tartoznak közvetlenül a törvényi kötelezettség alá. 

A nagy taglétszám miatt felmerült, hogy alcsoportok meghatározásában az egyik lehetséges megközelítés a vállalati körök szerinti csoportosítás, míg a másik a tevékenységi területek alapján történő rendeződés. Ezek az alcsoportok különböző célokra szolgálhatnak, mint például célzott kommunikáció, tudásmegosztás és workshopok rendezése.

Az első feladatok között szerepelt továbbá a minőségbiztosítás és a jelentéstételi kötelezettség kialakítása a cégeken belül, valamint a tényleges fenntarthatósági intézkedések meghatározása és támogatása.

A munkacsoport havi rendszerességgel fog ülésezni, és a következő találkozó időpontja április 29-én, hétfőn 16:00-tól lesz. 

Az ESG munkacsoport ülésen részt vett Dr. Bartha-Horváth Bálint (vezető fenntarthatósági tanácsadó, CBRE), Batta Katinka (ESG tanácsadás, épületminősítés, Greenbors), Budai Henrietta (fenntarthatósági vezető, CPI), Csengődi Gyöngyi (business development manager, Access4You), Csizmadia Edit (fenntarthatósági menedzser, KÉSZ Csoport), Dr. Jánosi István (egyéni HuGBC tag), Farkas Ákos (Compocity), Kovács Emese (ügyvezető, MN6), Kovács Tamás (gazdasági vezető, WING, HuGBC elnökségi tag), Szemerédi Dóra Diána (ESG vezető, Gránit Pólus), Tornóczky Mónika (építész, termékmenedzser, Alukönigstahl) és az egyesület képviseletében Dr. Hegedűs Éva (ügyvezető titkár, HuGBC).

Online csatlakozott az üléshez Ferenczi Edit (fenntarthatósági referens, FUTUREAL), Kovács Gábor (public affairs manager, VELUX), Sárosi Eszter (külsős tanácsadó, Saint Gobain) és Tunkli Gábor (minőségügyi és környezetvédelmi menedzser, Lindab).

<< Vissza a főoldalra