Established Member of the

HuGBC

Íme 2015 legjobb európai zöld épületei: megvan a WorldGBC Leadership Award végeredménye!

2015. október 16., Hazai hír 4043

Óriási magyar sikert hozott a kétévente kiosztott elismerés!
4

Tegnap este, október 15-én a veronai Greenbuild Euromed szakvásáron és konferencián jelentették be a kétévente a leginkább példamutató fenntartható projekteknek odaítélt WorldGBC ERN Leadership Award 2015-ös díjazottjainak névsorát. A bejelentés hatalmas magyar sikert is hozott: „Épület” kategóriában a Budapest szívében épült Eiffel Palace hozta el a pálmát! A hazai fenntartható építésnek óriási elismerése ez a díj, hiszen rendkívül erős mezőnyben sikerült diadalmaskodnia a környezettudatos irodaháznak. A díjat „Vállalati kezdeményezések” és a „Közszféra kezdeményezései” kategóriában is átadták. Előbbiben a svéd Castellum AB, míg utóbbi kategóriában a Brit és Walesi Energiahatékonysági Szabályzat 2015 (Private Rental Sector Regulations Team, Department of Energy and Climate Change, Nagy-Britannia) lett az aranyérmes.

A World Green Building Council világszervezet Európai Régiós Szervezeta (European Regional Network, ERN) által alapított díjról Dr. Christine Lemaitre, az ERN elnöke elmondta: „Rendkívül magas színvonalú volt az idei mezőny. A zöldépítés Európában egyre inkább reflektorfénybe kerül. Ahogy pedig a piac egyre jobban elmozdul ebbe az irányba, nagyon fontos, hogy bemutassunk olyan inspiráló példákat, ami másoknak is lendületet adhat és tanulságul szolgálhat. A 2015-ös mezőny díjazottjai pedig mind-mind kiemelkedő példái a fenntartható építésnek!”

A nyertesek:

Az Eiffel Palace
Az Eiffel Palace irodaház Budapest belvárosában található, és nagyszerű példája a fenntartható felújításnak, de a projekt a várostervezés, a fenntarthatóság és a kiemelkedő színvonalú kivitelezés szempontjából is példaértékű. A régi pompájához méltó módon felújított 120 éves épület, a környezettudatos irodaházzá átalakult, eredetileg Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján 1894-ben épült néhai Pesti Hírlap székház, majd Zrínyi Nyomda újjászületése után 2014 márciusában nyitotta meg újra a kapuit. Az átalakítás során a homlokzat Baliga Kornél építész, tervezőművész által rekonstruált korabeli tervek alapján nyerte vissza eredeti fényét, a legkorszerűbb technológiai és fenntarthatósági követelményeket is kielégítő építészeti megoldások pedig Gelesz András Ybl-díjas építész tervezőnek köszönhetők.

Az épület Kelet-Közép-Európában egyedülálló módon kettős környezettudatos minősítéssel rendelkezik, a LEED „Arany”, illetve a BREEAM „Nagyon jó” fokozatú elismerésével. Mindez olyan tényezőknek köszönhető, mint a rendkívül hatékony energia- és vízfelhasználás, napkollektorok és napelemek alkalmazása, esővíz-hasznosítás, beépített víztakarékos csapok, jelenlét-érzékelős világítás, energiatakarékos LED-izzók, programozható liftek vagy a növényzettel telepített tetőteraszok. Az épület ötszintes mélygarázsában kerékpártárolók is helyet kaptak, a hozzájuk kapcsolódó öltözőkkel és zuhanyzókkal, és itt találhatók az elektromosautó-töltők is. Az átriumban látható zöldfal pedig a növények megnyugtató, természetes atmoszféráját csempészi be a belvárosi épületbe.

A ház felújításakor fontos szempont volt a megőrzés, hiszen történeti épületről van szó. Ennek jegyében újjászületve kerültek vissza eredeti helyükre a belső udvar öntöttvas elemei és megmaradt a díszes főlépcső is, a homlokzat pedig sok évtizedes pusztulás után visszanyerte eredeti szépségét. A nyomdapalota múltja előtt való tisztelgésként az előcsarnokban régi nyomdagépek és a nyomdászat egyéb relikviái kaptak helyet.

Az Eiffel Palace-ról bővebb információt és az érintettek nyilatkozatait az első díj kapcsán itt találunk!

Vállalati kezdeményezések: Castellum AB, Svédország
A Castellum AB Svédország egyik legnagyobb ingatlanfejlesztője, amelyet a Stockholmi Értéktőzsdén is jegyeznek. A cég leginkább kereskedelmi ingatlanokra szakosodott. A cég nemcsak az ingatlanokra, hanem az emberekre is nagy gondot fordít. A dolgozók körében végzett dolgozói elégedettség index 2014-ben 84%-os volt. A vásárlók visszajelzéseit szintén rögzíti a cég, a vásárlói elégedettségi index szerint az ügyfelek 88%-a szívesen látja a vállalatot ingatlankezelőként.

A vállalat tevékenységének alapvetően mindig is részese volt a fenntarthatóság gondolata, és kiemelt figyelmet fordítanak a környezettudatosságra. Ennek jegyében mindig is törekedtek az erőforrások és az energia takarékos felhasználására, és ma ingatlanportfóliójuk 20%-a minősített épület. Jelenleg a Castellum tulajdonában található Svédország minősített épületeinek 30%-a. A cég tevékenységéhez a társadalmi fenntarthatóság is hozzátartozik, például aktívan részt vesznek a fejlesztések által érintett helyi közösségek életében.
Bővebb információ a Castellum AB-ról itt.

Közszféra kezdeményezései kategória: Brit és Walesi Energiahatékonysági Szabályzat 2015 (Private Rental Sector Regulations Team, Department of Energy and Climate Change, Nagy-Britannia)
2015-ben Nagy-Britanniában forradalmi szabályozás lépett életbe a meglévő épületállomány energiafogyasztásával kapcsolatban. Az Energiahatékonysági Szabályzat 2015 (magánhasználatú bérelt ingatlanok) 360 000 lakásra és 200 000 nem lakás célú ingatlanra terjed ki Angliában és Walesben. A szabályozás lényege, hogy megszünteti azokat az akadályokat, amelyek miatt eddig a bérlemény szektorban érintett épületállomány energetikai korszerűsítése nehézségekbe ütközött.

Ezek közé tartoznak a megosztott ösztönzők – amelyek értelmében a költségeket a tulajdonos állja, míg a hasznokat a bérlők élvezik –, a tulajdonosok vagy bérlők érdektelensége és a helytelen információk. A szabályozásnak két alapeleme a bérlők új jogosultságai (2016 áprilisától a tulajdonos alapos indok nélkül nem tagadhatja meg a hozzájárulását a bérlői energetikai korszerűsítéshez) és új minimum követelmények.
 
A jelöltekről itt találhatunk információt.

Forrás: http://hugbc.hu

<< Vissza a főoldalra